Monumentale hoeve in Lisse krijgt nieuwe buren en andere toegangsweg

© Archieffoto Hielco Kuipers

Paul de Vlieger
Lisse

Hoeve De Wolff in Lisse krijgt een ander uiterlijk. De schuur achter de monumentale boerderij wordt afgebroken en vervangen door een tweede woonhuis. Dat althans is de bedoeling van de eigenaar. De gemeente staat niet afwijzend tegenover de plannen.

De Wolff, gebouwd in 1603, is een gemeentelijk monument. De boerderij ligt op een prominente plek in Lisse, midden in het het bollenland dat grenst aan Landgoed Keukenhof, dat ook de eigenaar van de grond is. De boerderij en de schuur erachter zijn van twee particuliere eigenaren; vroeger was de complete boerderij van De Vroomen.

De eigenaar van de schuur heeft de gemeente verzocht de bestemming te wijzigen omdat hij het in slechte staat verkerende bouwsel wil afbreken en vervangen door een woonhuis. De gemeente is voornemens aan het plannetje mee te werken, maar stelt wel voorwaarden. Zo moet het geheel straks een mooi ensemble vormen en moeten de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke monumentencommissie ermee instemmen. Op verzoek van Keukenhof wordt onderzocht of de toegangsweg naar De Wolff kan worden verlegd van de Stationsweg naar de Van Lyndenweg.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.