DIOK naar Plate finale

Wilnus Versteijnen speedel uitstekend voor DIOK in zijn laatste thuiswedstrijd.© Foto Hielco Kuipers

Pieter van der Vliet
Rugby

In de kampioenspoule van de ereklasse ging The Bassets wederom hard onderuit. Dit keer was in Naarden RC ’t Gooi met 50-0 de sterkste. In de degradatiepoule verdedigde DIOK met hand en tand de leiderspositie. Tegen RC Waterland werd het 45-0.

Aan de Smaragdlaan heerste bij DIOK op de wedstrijddag een vreemde sfeer. Dat kwam door het afscheid van spelers Wilnus Versteijnen en Frank Nijenhuis en een artikel zaterdag in deze krant over de controverse binnen de club over het gevoerde beleid omtrent het aanstellen van een, vrij vertaald, technisch directeur.

Terwijl het massaal toegestroomde publiek met elkaar in discussie ging over de hoofdrolspelers, was er op het veld alleen maar aandacht voor de wedstrijd. Er moest door DIOK gewonnen worden om de leidende positie veilig te stellen en zodoende over twee weken in Amsterdam nog te kunnen spelen om een prijs.

En dus opende de thuisploeg zoals meestal de afgelopen weken. Vanaf het eerste fluitsignaal naar voren toe en de tegenstander de tijd niet geven om adem te halen. Tijdelijke coach Vuyisile Mbula dribbelde langs de lijn en hield het spel scherp in de gaten. De Zuid-Afrikaan heeft sinds zijn komst een grote invloed gehad op het spel van de driekwarten. Het niet meer weggeven van penalty’s en een gesloten defensie komen uit zijn koker en heeft de Leidenaars geen windeieren gelegd.

De thuisploeg mocht de score openen. Na een uiterst slimme aanval door het midden was het Benjamin Garcia die iedere Waterlander zijn hielen liet zien. DIOK was oppermachtig.

Toen ook Versteijnen en Nijenhuis zich met het scoreverloop gingen bemoeien, was het helemaal feest. DIOK speelde met een glimlach op het gezicht en vermaakte het publiek. Garcia bepaalde samen met de conversies van Leon Koenen de ruststand op 26-0.

In het vervolg weigerde de thuisclub gas terug te nemen en zag al snel dat Joris Bonarius op snelheid de stand op 33-0 bepaalde. Pas toen coach Mbula over ging over tot het uitdelen van speeltijd aan de bankspelers, veranderde het spelbeeld. Het tempo ging omlaag en de scherpte eraf. Toch moest de mooiste try nog komen. Thom de Ruijter, die na een lange blessureperiode speeltijd kreeg, liet zien nog steeds over voldoende snelheid te beschikken en liet 38-0 noteren. Het slotakkoord was voor Ross Bennie-Coulsen die samen met Freek de Romijn voor de 45-0 eindstand zorgde.

Over twee weken speelt DIOK in Amsterdam de slotwedstrijd om de Plate tegen The Dukes uit Den Bosch.

In Naarden bleek The Bassets niet opgewassen tegen de vice-kampioen van vorig jaar. Met flink wat omzettingen waren de Sassenheimers afgereisd, om de schade zoveel mogelijk te beperken. Maar door blessures en schorsingen maakte de trotse rugbyclub geen schijn van kans. Het ontbrak aan scherpte en snelheid om het de tegenstander lastig te maken. Bij RC ’t Gooi liep de teller gestaag op en dat tot frustratie van coach Phil Leck. De Brit had zich de laatste wedstrijd van de competitie, die met 50-0 verloren ging, anders voorgesteld. Voor The Bassets zit het seizoen erop.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.