Nieuwe foyer, expo en paardrijdbakken

Schouwburgdirecteur Bart van Mossel (links) en burgemeester Henri Lenferink openen de nieuwe foyer.

Schouwburgdirecteur Bart van Mossel (links) en burgemeester Henri Lenferink openen de nieuwe foyer.

In de nieuwe foyer.

In de nieuwe foyer.

You’ll never walk alone!

You’ll never walk alone!

Meta Knol met exposanten en galerie-eigenaren.

Meta Knol met exposanten en galerie-eigenaren.

Heerlijk tot rust komen met een sigaar uit eigen doos.

Heerlijk tot rust komen met een sigaar uit eigen doos.

1 / 5
Binnert Glastra
Leiden

Het nieuwe theaterseizoen gaat beginnen en Leven! Magazine presenteerde haar herfstnummer. Het veertigste nummer en daarmee het moment dat het blad tien jaar bestaat. Ook de Leidse Schouwburg had reden voor een feestje, daarom sloegen ze de handen ineen en vierden het samen. Want de schouwburg heeft eindelijk een grote mooi verbouwde entree en foyer.

Burgemeester Henri Lenferink opende samen met Bart van Moorsel, de artistiek directeur van Stadspodia Leiden, de vernieuwde foyer nadat Leven! met haar veertigste uitgave presenteerde. Het gezamenlijke feestje zorgde voor een mengelmoes aan genodigden van onder andere politici, theatermakers en bedrijfsleven.

Ook de 3 October Vereeniging was ruim vertegenwoordigd. Michiel Zonnevylle en Rik Kamps stonden recht overeind het 3 Octoberthema ’De Wereld op zijn kop’ aan iedereen toe te lichten. Lorenzo van Beek en Gaston Fonville sluiten eind juli volgend jaar de Regentenkamer en gaan zich verder helemaal richten op hun twee ’boutique hotels’ in de stad. Ik stond naast cabaretier Onno Innemee en D66-raadslid Lodi van Brussel. Hoor ik Onno zeggen: 1 maart eraf met dat dak. Ik zeg ’Gaan we alweer verbouwen?’. Maar het bleek de titel van zijn nieuwe theatershow met Kees Torn, die dan in première gaat.

Sigaar

In deze drukke weken is zo nu en dan een momentje van opperste genot en rust een verademing. Ik werd door Lode Busch van tabakspeciaalzaak Busch op de Lange Mare uitgenodigd onder het genot van een goede sigaar kennis te komen maken met George Sosa, vicepresident van Alec Bradley sigaren. In de huiskamer achter de zaak heeft Lode een rokerslounge gemaakt voor vrienden en bekenden, om zo nu en dan te genieten van een goede sigaar. Het was inderdaad gezellig en ik kwam even helemaal tot rust. Een beetje moeilijke bijkomstigheid was dat ik niet meer rook. Maar ondanks dat was het toch gezellig.

Rode cirkel

Zaterdag was een druk dagje voor de directeur van museum De Lakenhal, Meta Knol. ’s Avonds was de Nacht van Kunst & Kennis, en ’s middags opende zij de tentoonstelling van Eric Kerkvliet en Ger Vermaesen in Galerie de Rode Cirkel.

Meta had zich goed verdiept in het werk van beide kunstenaars en wist er zodoende een deskundig oordeel over te geven. Zij riep alle aanwezigen op vooral volgende week naar de Kunstroute te komen die dit jaar groter is dan ooit. De galerie was bijna te klein voor alle belangstellenden waaronder onder andere professor Cees Fasseur, stadshistoricus Cor Smit, D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen en Erick van Zuylen, van de universiteit en 3 October Commissielid.

Lee Towers

Twee jaar geleden was de Leidse manege Moedig Voorwaarts op sterven na dood. De manege verzorgt paardrijlessen voor jongeren met een beperking. Piet van Dam, die zelf ook twee kinderen met een beperking heeft, kon het niet aanzien en besloot in het bestuur te gaan in de hoop de stichting nieuw leven in te blazen. Zijn inzet was niet zonder resultaat. Er kwamen weer nieuwe vrijwilligers en hij wist Beer Eradus, voorzitter van de Stichting Hoffknecht van Vuure, over de streep te trekken een grote donatie te doen.

Dankzij die gift werden zondag tijdens een open dag een nieuwe binnen- en buitenbak in gebruik genomen. Als je goed bezig bent, willen anderen ook graag iets voor je doen. Zodoende hoefde Lee Towers geen seconde na te denken om gratis op te komen treden toen Piet van Dam hem dat vroeg. Moedig Voorwaarts zou graag nog een overdekte buitenbak willen hebben. Lee Towers heeft al toegezegd te komen zingen. Nu nog wachten op een gift of sponsor.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.