Woonstichting Vooruitgang onder verscherpt toezicht

Roy Hazenoot
Sassenheim

Woonstichting Vooruitgang uit Sassenheim is onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Woningcorporaties (AW) geplaatst. De overheidsorganisatie die onder de verantwoordelijk van minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren valt, maakt zich zorgen over de problemen bij het bestuur van de Teylingse corporatie.

Bij de stichting is het minsten al een half jaar hommeles. Afgelopen zomer al constateerde AW dat de ’de governance van de woonstichting tekortkomingen vertoonde’. De overheidsdienst eiste dat de Sassenheimers snel orde op zaken zouden stellen. Met het opstappen van de complete raad van commissarissen (RvC) van Vooruitgang, vrijdag 8 december, is dit allerminst gelukt en zijn de problemen eerder verergerd, meent AW.

Problemen

Reden van het opstappen is de getroebleerde verhouding tussen de commissarissen en directeur Steven Schrader. „De problemen hebben te maken met de taakopvatting”, blijft Schrader, al 27 jaar bestuurder bij Vooruitgang, vaag. Over wie wat wel of niet mag doen, impliceert hij. De kwestie verder verduidelijken, doet de bestuurder niet. Hij wil ’het oordeel afwachten van de nieuwe RvC’ - die de komende maanden moet aantreden - alvorens uit te leggen wat de problemen zijn. „Ik ben er niet trots op dat dit zo is gebeurd.”

Herstelplan

De Autoriteit Woningcorporaties heeft de Sassenheimse woningstichting gesommeerd uiterlijk zondag 1 april met een zogeheten herstelplan te komen. Hierin moeten concrete stappen en maatregelen worden beschreven die het bestuur van de stichting weer boven jan moeten krijgen. Schrader verwacht dat hij tegen die tijd meer duidelijkheid kan geven over de ontstane problemen.

Mochten de problemen aanhouden of niet tot tevredenheid van de AW worden opgelost dan mag de instantie boetes opleggen. Naast Vooruitgang zijn dit jaar nog drie andere corporaties in Nederland onder verscherpt toezicht geplaatst.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.