Pleidooi voor tweede historische haven Leiden

Galgewater.

Galgewater.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Leiden moet een tweede historische haven krijgen, aan de oostkant van de stad bij industrieterrein De Waard.

Een stichting in oprichting pleit daarvoor. ,,Het moet een mooie entree van de stad worden voor iedereen die Leiden via het water binnentrekt’’, aldus Reinier Verbeek, een van de initiatiefnemers.

Het betreft de walkant van de Oude Rijn bij de Willem Barentszstraat, met uitzicht op de achterkanten van de huizen aan de Lage Rijndijk.

Daar liggen vaak al drie historische schepen, ’sinds mensenheugenis’, meldt Verbeek. In 2009 werd besloten dat het trio daar ook een officiële ligplaats krijgt, maar bijna tien jaar later is dat nog niet geregeld.

Toch gaan de drie eigenaars nu een stap verder. Ze willen dat de wrakken, junkenbootjes en half gezonken steigertjes tussen hun schepen verdwijnen. ,,Een ranzige bende’’, vindt Verbeek.

Daarvoor in de plaats moeten nog vier à vijf historische bedrijfsvaartuigen aanmeren. Dan ontstaat een tweede historische haven, als evenknie van het varende gezelschap aan de westkant van de stad bij het Galgewater.

De gemeenteraad vindt het geen onsympathiek plan, maar GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft ziet nog wel wat ’beren op het water’. Er moet bij de Willem Barentszstraat wat geschoven worden met ligplaatsen en de kosten voor aansluitingen ter plekke zijn niet goedkoop.

Dat laatste is niet het probleem, meent Verbeek. ,,Want de stichting heeft al aangegeven voor die kosten te willen opdraaien.’’

Toch schuift Van Delft het idee voorlopig op de lange baan. ,,Ik zeg niet dat het er niet komt, maar we moeten nog eens naar de uitgangspunten kijken.’’

Daar kan Verbeek mee leven. ,,Er nog eens goed naar kijken is altijd beter dan halsoverkop een besluit nemen.’’

Wrakken

Leidse waterhandhavers hebben vorig jaar 54 eigenaars van aangemeerde wrakken een waarschuwing gegeven. Twintig verwaarloosde vaartuigen zijn vervolgens door de gemeente uit het water getakeld, in dertien gevallen deed de eigenaar dat zelf, en elf half gezonken bootjes zijn niet meer te traceren. Burgemeester Henri Lenferink maakte de getallen bekend. Aan raadsleden die beweren dat er te weinig op de wateren wordt gecontroleerd, voegde hij toe: ,,Halverwege dit jaar hebben we die cijfers al overtroffen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.