Leidenaar cel in voor misbruik 13-jarige Rijnsburgse

Jan Jaap Broekhuijsen
Rijnsburg/Leiden

In hoger beroep is door het Haagse gerechtshof één jaar cel, waarvan zeven maanden voorwaardelijk, opgelegd aan een Leidenaar (33) die een 13-jarig meisje uit Rijnsburg misbruikte.

Die straf pakte flink hoger uit dan de eis die het Openbaar Ministerie in februari liet horen tijdens de behandeling van het hoger beroep: 180 uur werkstraf en een halfjaar voorwaardelijke celstraf.

De Leidenaar had het kind begin 2014 via internet leren kennen. Zij gaf zich op een chatbox uit voor de 18-jarige ’Taylor’. De Leidenaar geloofde dat, zei hij.

Maar volgens het hof moet het hem duidelijk zijn geworden dat ze nog minderjarig was toen hij uiteindelijk seks met haar had in de Vinkeveense woning van zijn ouders. Zo sprak zij over haar school en gaf ze aan bij haar ouders te wonen.

Ook nadat die ouders hem hadden laten weten dat het kind nog maar dertien was, ging de Leidenaar driftig verder met het sturen van seksueel getinte berichtjes.

Terwijl hij na die datum met geen woord repte over enige verrassing of verbazing bij hem, over haar werkelijke leeftijd. Dat laatste sterkt het hof in de overtuiging dat de Leidenaar ook al eerder wist dat het slachtoffer minderjarig was.

De Leidenaar was in beroep gegaan tegen de jaar celstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, waartoe de rechtbank hem had veroordeeld. Het hof deed iets af van die straf, omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, vanwege een paranoïde en narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.