Alecto toont twee gezichten

Karlijn Koster is op weg naar de 2-4 zaterdag. Zondag kwam het toch nog goed.© Foto Hielco Kuipers

Tom Mentink
Leiderdorp

De hockeysters van Alecto kunnen zich op gaan maken voor de laatste ronde van de play-offs voor promotie naar de overgangsklasse. Na de 1-2 winst bij Oss afgelopen donderdag, gingen de Leiderdorpsen zaterdag met 2-4 onderuit. Zondag werd alsnog het karwei afgemaakt: 5-2.

Schaerweijde, de nummer tien uit de overgangsklasse B en al jarenlang actief op dat niveau, is in de volgende ronde de tegenstander. Een tegenstander van een ander formaat voor Alecto, dat uit een ander vaatje moet tappen dan zaterdag.

De 2-4 nederlaag op eigen veld kwam totaal onverwachts. De verdediging stond duidelijk onder spanning, waardoor veel fouten werden gemaakt. Ook voorin liep het niet soepel. De kansen waren er zeker wel, maar de afronding liet te wensen over.

In eerste helft kwam de thuisploeg op 0-1 achterstand, waarna topschutter Meike van Haeringen de gelijkmaker binnenschoot. Nog voor rust maakte Oss 1-2.

In de tweede helft had Alecto wederom een periode met veel kansen, maar na twee treffers van Oss-spits Tess Olde Loohuis was het duel beslist. Karlijn Koster schoot nog de 2-4 binnen. ,,De spanning was duidelijk te zien bij een aantal van ons. Het is toch heel anders dan een normale competitiewedstrijd’’, benadrukte trainer Jaïr Levie.

Alecto had totaal geen grip op Olde Loohuis, die veruit de gevaarlijkste was aan de kant van Oss en veel vrijheid kreeg voor haar acties.

In het derde en beslissende duel in Leiderdorp op zondag kwam het alsnog goed dankzij een 5-2 thuiszege. Het gevaar van Olde Looshuis werd geminimaliseerd en de aanvallers maakten hun kansen af. Fleur Steenbrink (2), Mathilde Dezitter en Anneloes Verrier (strafbal) zorgden voor een riante 4-0 voorsprong. In de tweede helft kwam Oss even terug tot 4-2, maar daarna was het opnieuw Van Haeringen die scoorde.

Opvallend was het aantal nieuwe gezichten in de formatie van Levie. De trainer maakte gebruik van de diensten van een aantal A-junioren en ook Rose Breedveld, die ruim een jaar lang kampte met blessureleed, werd bij de selectie gehaald. ,,Ze heeft het ontzettend goed gedaan als verdedigende middenvelder’’, sprak Levie tevreden. ,,Rose heeft veel ervaring en dat is gewoon belangrijk in dit soort wedstrijden. Ook in de resterende duels.’’

Over twee weken gaan de play-offs pas verder. Tot die tijd geniet Levie van het grote succes van zijn team. Als nieuwkomer in de eerste klasse het seizoen afsluiten met play-offs is al een hele prestatie, beseft de oefenmeester maar al te goed.

,,Het is toch een soort sprookje voor mij aan het worden. Vorig seizoen stonden we rond deze tijd nog tegen de vrouwen van Noordwijk te hockeyen. Nu is het Schaerweijde uit de overgangsklasse. Een club met een veel grotere naam.’’

Een toetje dus voor de Leiderdorpsen. ,,Nu we zo ver gekomen zijn, wil ik promotie ook echt proberen te halen. Alles is mogelijk’’, aldus Levie, die zaterdag na de 2-4 nederlaag nog openlijk twijfelde of zijn team wel goed genoeg is voor een niveau hoger. Twee promoties op rij zou de club organisatorisch misschien ook niet kunnen bijhouden.

,,We zijn nog jong en onervaren op sommige momenten. We hoeven niet per se te promoveren, maar het zou wel een enorme stunt zijn.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.