Leidse VVD: pak diefstal uit auto’s aan

Een in scene gezette autoroof.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse politie en de gemeente moeten meer maatregelen nemen om auto-inbraken te voorkomen. Zeker nu er een methode is om deuren te openen door de sleutelcodes te ontcijferen. Dat meldt de plaatselijke raadsfractie van de VVD in een brief aan burgemeester Henri Lenferink.

Volgens een woordvoerder van de politie is het aantal auto-inbraken substantieel aan het dalen in Leiden. Die trend zet zich al meer dan een jaar door. ,,Echt fors’’, zegt hij.

Toch vragen de Leidse liberalen extra aandacht voor diefstal uit auto’s. ,,Dat het aantal auto-inbraken volgens de politie daalt, kan ook komen doordat minder mensen aangifte doen’’, aldus het nieuwe raadslid Alyssa Voorwald. ,,In de aanloop naar de verkiezingen zijn we de wijken ingegaan en het onderwerp werd opvallend vaak door bewoners aangekaart.’’

Criminelen scannen sleutelcodes met zogeheten klikkers, waardoor ze een auto kunnen openen zonder schade aan te richten of opvallend geluid te maken. Vervolgens wordt de inhoud van de auto leeggeroofd. Aan die methode werd eerder dit jaar op tv aandacht besteed en volgens de Leidse VVD-fractie is die noviteit niet aan Leiden voorbijgegaan.

Daarom vragen de Leidse liberalen aan burgemeester Lenferink of hij binnenkort gedetailleerde en recente cijfers wil presenteren over het onderwerp. Want volgens de VVD gaat het in Leiden om zeker dertig gevallen in de eerste zes weken van het jaar. Mobiele camera’s en lokauto’s zijn twee maatregelen die de VVD alvast voorstelt als remedie. Lenferink reageert later dit voorjaar op de brief.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.