Politie Leiden-Bollenstreek slaat alarm over nepagenten
© Foto: ANP
Alle hens aan dek voor politie Leiden-Bollenstreek. De jacht is geopend op een paar mannen die zich voordoen als politiefunctionaris en die met een babbeltruc bij bejaarden in huis proberen te komen.
Dinsdag werden een 86-jarige Katwijkse en een 74-jarige vrouw uit Voorhout bestolen door een nepagent. Die zelfde dag probeerde een man die zich voordeed als politiefunctionaris een bewoonster van de Hofbrouckerlaan in Oegstgeest te bestelen. Zij reageerde adequaat en wees de man de deur. Deze voorvallen staan niet op zich. Maandag was een 79-jarige vrouw uit Voorschoten slachtoffer van een nepagent. Afgelopen weken waren er nog minstens een stuk of drie, vier incidenten.
,,Supertriest’’, zegt politiewoordvoerder Bobby Markus. ,,Deze mannen komen aan de deur met een vals legitimatiebewijs en weten kennelijk het vertrouwen te winnen van ouderen. De ene keer is de vraag of ze binnen mogen kijken om de sloten te controleren, de andere keer komen ze aan de deur vanwege een gedetineerde die op de vlucht is.’’
Hij roept iedereen op om geen mensen in huis te laten die zeggen dat ze van de politie zijn. ,,Wij komen nooit aan de deur met de vraag of we binnen mogen kijken. Als we aanbellen in verband met bijvoorbeeld een buurtonderzoek, dan blijven we buiten, bij de deur.’’
De recherche is bezig met een onderzoek. In een aantal gevallen komen de signalementen overeen en is er mogelijk sprake van dezelfde dader. Ook de politiesurveillanten op straat kijken uit naar nepcollega’s.
De politie worstelt met de vraag hoe ze ouderen kan beschermen tegen nepagenten. Mogelijk gaat de politie via oudereninstellingen voorlichting geven over het fenomeen van de nepagent en hoe mensen het beste kunnen handelen als ze zo iemand aan de deur krijgen.
Ook vraagt de politie aan kinderen en kleinkinderen om het onderwerp met (groot-)ouders te bespreken. ,,Vertel ze dat er nepagenten actief zijn en dat ze - als ze de situatie niet vertrouwen - de deur niet moeten openen en meteen 112 bellen. Maak het onderwerp bespreekbaar’’, zegt politiewoordvoerder Bobby Markus.
Op een rijtje
- Het is onduidelijk of er telkens sprake is van dezelfde dader. De beschrijvingen die de slachtoffers geven, komen soms overeen, maar andere keren ook weer niet. In veel gevallen is de dader niet in een uniform maar in burger gekleed. In een enkel geval werd gemeld dat de man een politie-uniform droeg. De politie twijfelt of het in die gevallen om een echt uniform gaat, of misschien donkere kleding met een streep.
- Slachtoffers noemen een man van tussen de 35 en 50 jaar oud en tussen de 1,70 en 1,85 meter lang met een stevig postuur. Kort, donker of blond haar. Hij praat over het algemeen beschaafd Nederlands, maar ook wordt plat Haags en Amsterdams gemeld.
- De nepagent slaat meestal toe in de ochtenduren. Hij toont een legitimatiebewijs en gebruikt vaak de smoes dat hij komt controleren of de beveiliging van de woning wel in orde is. De dader kijkt - eenmaal binnen - overal rond en ’lokt’ de bewoner uiteindelijk mee naar boven, om vervolgens zelf heel snel naar beneden te gaan.
- In een aantal gevallen werd de vraag gesteld waar in huis de kostbaarheden waren opgeborgen. Politiewoordvoerder Markus: ,,Zoiets vragen echte politiemensen nooit.’’