TOP kansloos tegen aartsrivaal PKC

Tessa de Wekker
Papendrecht

Het was de kans waarop Wessel van Noort had gewacht. De jonge speler van TOP/Quoratio mocht zaterdag in de basis beginnen. Nog wel tegen aartsrivaal PKC ook. Hij zal zijn debuut niet snel vergeten. Zonder dat hij er zelf veel aan kon doen, werd de Koudekerker kanonnenvlees voor een ontketende Richard Kunst. Van Noort kreeg er in Papendrecht elf om zijn oren en TOP verloor kansloos met 28-21.

Na afloop leunde Van Noort, 21 en ooit begonnen bij Crescendo, tegen de boarding. Hij analyseerde het verlies met teamgenoot Paul Anholts. ,,Als je in de basis mag beginnen, dan wil je laten zien wat je kunt. Verdedigen is al niet mijn sterkste kant en Kunst was echt kokend heet’’, baalde Van Noort, de vervanger van de aan zijn lies geblesseerde Nick Pikaar.

Een schande is het niet. Kunst is een gerenommeerde topschutter, al jaren klant in Oranje en bovendien in bloedvorm. Maar ook voor Kunst zijn elf doelpunten, waarvan tien afstandsschoten, geen wekelijkse kost. De international gooide de bal echter uit alle hoeken en gaten door de korf, tot vreugde van het Papendrechtse publiek en tot afgrijzen van de meegereisde Sassenheimers.

Zij hadden vooraf een sprankje hoop dat hun ploeg PKC tegenstand kon bieden. Van de grote rivalen van de afgelopen jaren heeft PKC het voorlopig het beste op de rit. Nog geen wedstrijd verloor de koploper. ,,PKC is sterker dan vorig jaar. Wij hebben wat ingeleverd’’, aldus TOP-coach Jan Niebeek realistisch.

Dat was te zien zaterdag. Hoewel TOP goed begon en zelfs met 2-5 voorkwam, was het PKC dat de wedstrijd dicteerde. Voor rust boden de Sassenheimers prima weerstand, maar na de pauze (15-13) was het geloof in eigen en elkaars kunnen compleet verdwenen. In plaats van samen te knokken voor een acceptabel resultaat, viel de ploeg in eilandjes uiteen. Spelers knokten tegen zichzelf in plaats van tegen PKC.

Het beste voorbeeld daarvan was aanvoerder Mick Snel. Normaal gesproken net zo’n topschutter als Kunst, maar al het hele seizoen zoekt Snel naar zijn vorm. Zaterdag schoot hij bal na bal, maar zijn schoten wilden niet vallen. Omdat de rest van het vak dit seizoen ook nog niet in topvorm is, wil Snel maar wat graag zijn team op sleeptouw nemen. Maar hoe meer hij forceerde, hoe minder er lukte. Pas toen het al te laat was, bij 21-14, kwam hij een beetje op dreef. De frustratie droop van het gezicht van de aanvoerder.

Niebeek zag de strijd van zijn captain, net als die van al zijn spelers. ,,Mick is te veel op zoek naar doelpunten. Hij speelt al zes jaar, sinds zijn 17de, op topniveau. Alle wedstrijden, nationaal en internationaal, heeft hij gespeeld. Het is niet zo gek dat er een keer een mindere periode komt. Mick is een klasse-speler, ik ben dan ook echt niet bang dat zijn vorm niet meer terug komt.’’

Het is voor TOP te hopen dat dat snel gebeurt. PKC lijkt in de reguliere competitie niet meer te achterhalen. Van Noort: ,,Vorig jaar was het hetzelfde. Maar toen speelden we wel vaak goede wedstrijden. Nu zijn de goede potjes wel erg schaars. En toch winnen we veel, ook met slecht spel. Kun je nagaan als het straks wel gaat draaien.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.