LUMC opent eerste ’poepbank’ van Nederland

Marieta Kroft
Leiden

Ontlasting doneren. Dat kan bij het LUMC in Leiden. Vanaf deze maand is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) oftewel ’poepbank’ hier gevestigd. Het gaat om de eerste feces-transplantatiebank in Nederland.

De poepbank biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties. Mensen met speciale darmaandoeningen, zoals de infectie ’Clostridium difficile’ krijgen namelijk ontlasting van een donor met gezonde darmflora.

Deze darminfectie komt bij ongeveer 3000 patiënten per jaar voor in ziekenhuizen. Bij ongeveer vijf procent van de patiënten komt een infectie regelmatig terug. Juist voor deze groep is de fecestransplantatie de enige effectieve behandeling. De transplantatie heeft op dit moment drie tot vier keer per maand plaats in Nederland. De verwachting is dat dit snel stijgt.

De poepbank maakt deze behandelingen makkelijker toegankelijk voor artsen en ziekenhuizen in het hele land.

De NDFB zoekt nog donoren die ontlasting willen afstaan voor de behandeling van patiënten. Voorwaarden zijn dat zij in de buurt van Leiden wonen en gezond zijn. Professor Kuijper: ,,Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening.”

Mensen die feces willen donoren kunnen contact opnemen via info@NDFB.nl

Donoren worden uitgebreid gescreend op overdraagbare aandoeningen. Dit gebeurt met een vragenlijst, een bloedonderzoek en een fecesonderzoek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.