Gouden medaille voor Esmee Visser

1/11
Beinsdorp

Schaatsster Esmee Visser uit Beinsdorp heeft een gouden medaille veroverd op de Olympische Spelen.

Vrijdagmiddag reed ze een formidabele rit 6.50.23 op de vijf kilometer in PyeongChang. Visser, geboren in Leiden, schaatst bij ijsclub Nut en Vermaak in Leimuiden.

,,Ik voelde me echt, maar het moest er nog uitkomen. Ik heb hier geen woorden voor”, zei ze na afloop. ,,Echt geweldig.”

,,Ik heb mijn plan uitgevoerd, precies zoals we hadden afgesproken. Toen ik zag dat Annouk van der Weijden in de eerste rit een megatijd neerzette, dacht ik wel dat het een tandje harder moest. Gelukkig heb ik vertrouwen in mezelf gehouden. Ik heb wel lekker geschaatst."

De vrolijke studente (farmaceutische wetenschappen, VU Amsterdam) begon rustig aan haar race en lag na 1000 meter nog ruim 3 seconden achter op het schema van Annouk van der Weijden. Daarna kwam Visser echter goed op snelheid en in een prachtige stijl haalde ze in wat pas haar derde internationale race was ruim 6 seconden van haar persoonlijke record af.

Annouk van der Weijden viel met een tijd van 6.54,17, eveneens een persoonlijk record, net buiten het podium (vierde). De onttroonde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië moest genoegen nemen met zilver (6.51,85). Het brons was voor de Russin Natalia Voronina, die net iets sneller was (6.53,98) dan Van der Weijden.

Visser (21) verrastte eind december iedereen door zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ook zichzelf. ,,Wanneer zijn die Olympische Spelen eigenlijk?”, vroeg ze na haar race.

In het dorpshuis in Beinsdorp keken vrijdag tientalen mensen op een groot scherm naar haar wedstrijd.

Gouden medaille voor Esmee Visser
Esmee Visser passeert de finish van de vijf kilometer.
© AP

De Amerikaanse Carlijn Schoutens haalde geen medaille. Ze zette een tijd neer van 7.13.28.

Schoutens leerde schaatsen op de ijsbaan in Haarlem. Ze kwam eerst uit voor Nederland, maar sinds 2014 schaatst ze voor de Verenigde Staten. Schoutens werd geboren in Amerika, maar verhuisde met haar Nederlandse ouders al snel naar Heemstede.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.