’Van Veen-effect’ bij Noordwijk en FC Rijnvogels ruziet met Luinge

Haniff Harharah
Noordwijk

Spreek gerust van een schokeffect, als drie dagen na een (tijdelijke) trainerswissel op overtuigende wijze de eerste thuisoverwinning in competitieverband wordt geboekt. Onder aanvoering van assistent-coach John van Veen schoot Noordwijk uit z’n slof tegen FC Rijnvogels: 5-1.

,,We hebben op de juiste manier gereageerd’’, sprak middenvelder Stefan Mertens. De aanvoerder was één van de aanjagers in de formatie van Van Veen, die grotendeels terugviel op de gevestigde orde. Ten opzichte van de 4-0 nederlaag bij Katwijk werden Bob Hoogkamer, Stefano Goncalves en Mo Faouzi weer opgenomen in het basiselftal.Waar Noordwijk beter begon aan de Bollenstreekderby – in de schaduw van de Katwijkse klassieker – kregen de in het blauw gehesen bezoekers de beste kansen. Toch was na ruim een half uur het pleit al beslecht in Noordwijks voordeel. Mertens maakte met een droge knal de 1-0 en ’versierde’ niet veel later een strafschop, wat Pieter Guijt ook nog eens op een rode kaart kwam te staan. Faouzi schoot onberispelijk raak vanaf de stip en Nicky Brouwer volgde dat voorbeeld met een fraaie volley van grote afstand (3-0).

Minderheid

Met tien man kwam FC Rijnvogels via Niels van Veen nog wel terug tot 3-1, maar in de tweede helft moesten de Katwijkers die numerieke minderheid alsnog bekopen met treffers van Marios Lomis en Faouzi. Bij FC Rijnvogels was oud-profscheidsrechter Roelof Luinge de gebeten hond. ,,Schandalig dat deze meneer nog mag fluiten’’, wond coach Hein van Heek er geen doekjes om.Hij beklaagde zich meermaals bij Luinge, onder meer over het penaltymoment en het wegsturen van zijn rechtsback. Daarbij vermoedde Van Heek dat de Drent nog een rekening met hem had te vereffenen. ,,Die man mag mij niet. Hij heeft me met Voorschoten ’97 ook al eens benadeeld bij Quick Boys. Iedereen denkt nu dat we helemaal van de mat zijn getikt, maar tegen hulp van Luinge valt niet aan te vechten.’’

Rechterhand

Zijn boosheid was begrijpelijk, maar daarmee deed hij zijn oude club en zijn voormalige rechterhand tekort. Of er op de Duinwetering sprake was van een ’John van Veen-effect’? ,,Dat moet je aan anderen vragen’’, antwoordde Van Veen zichtbaar ongemakkelijk. De assistent was voor één keer naar voren geschoven, omdat Oscar Alkemade na vier opeenvolgende verliespartijen werd geslachtofferd. Heftig, zo noemde Mertens dat besluit. ,,We voelden de verplichting om volle bak te gaan. Voor de club, maar ook voor de oude trainer.’’ En de ’nieuwe’ man? Die coachte zijn spelers fanatiek, in tegenstelling tot zijn meer observerende voorganger. ,,Ik denk dat als ik wat zeg, ze dat ook doen. Maar nu treed ik liever weer op de achtergrond.’’Noordwijk – FC Rijnvogels 5-1 (3-1): 29. Mertens 1-0, 34. Faouzi (pen.) 2-0, 39. Brouwer 3-0, 42. Van Veen 3-1, 77. Lomis 4-1, 84. Faouzi 5-1. Rode kaart: 33. P. Guijt (FC Rijnvogels). Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 650.Noordwijk: Amezrine; Manuputty, Hoogkamer, Bröcker, Bosma; Goncalves (62. James), Hoogerwaard, Mertens, Brouwer; Faouzi, Lomis.FC Rijnvogels: Messemaker; P. Guijt, Wijmer, Ouwehand, R. Zandbergen; Van der Horst, Y. Guijt, Van der Breggen; Beijersbergen (46. Stam), Onderwater (71. Schaap), Van Veen (78. S. Zandbergen).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.