Burgemeester gehecht aan camera’s bij station

Toezicht in de meldkamer.

Toezicht in de meldkamer.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De camera’s op en rond het Leidse station hebben vorig jaar 169 incidenten geregistreerd. Vooral fietsendieven konden erdoor worden opgepakt. Maar er zijn ook verdachten van misdrijven aangehouden en bovendien werden wildplassers, bedelaars en graffitispuiters betrapt. Dat staat in een jaaroverzicht van 2017 dat burgemeester Henri Lenferink aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij vindt dat de camera’s moeten blijven hangen.

In het stationsgebied deden zich overigens veel meer incidenten voor in het vorige kalenderjaar: 642. Dat is een stijging van tien procent ten opzicht van 2016. Het leeuwendeel van de gevallen betrof diefstal van (brom)fietsen. Lenferink heeft geen verklaring voor de stijging, maar hij meldt erbij dat ook meer aanhoudingen zijn verricht. Graveer-acties en lokfietsen zijn twee van de maatregelen die het aantal diefstallen van tweewielers reduceren.

De camera’s bij het station zijn opgehangen in 2010. Dat gebeurde toen nog als onderdeel van een landelijk campagne ’om terroristen tijdig te kunnen signaleren’. En dat geldt nog steeds, meldt Lenferink. Maar de camera’s helpen ook bij het bestrijden van de plaatselijke misdaad. Bovendien geeft het de bevolking een veilig gevoel.

In een recent gehouden peiling via het Leiden Panel bleek dat 90 procent van de Leidenaars die regelmatig op het station komen, zich daar ook veilig voelen. Toch heeft eenvijfde van de respondenten vanuit privacyoverwegingen moeite met de aanwezigheid van de ’ogen van de overheid’. Dat is een iets hoger percentage dan toen dezelfde vraag in 2016 werd gesteld.

Lenferink wil dat het cameratoezicht blijft. Het is ’nuttig en efficiënt als ondersteunend middel bij handhaving en opsporing.’ Sterker nog, camera’s worden ook steeds vaker ingezet bij grote evenementen als de Leidse marathon, Koningsdag en 3 oktober. Crowdmanagement en het voorkomen van ongeregeldheden zijn daarbij de voornaamste doel.

Wat de gemeenteraad van de cijfers en voornemens vindt, wordt later dit najaar besproken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.