De zomerhit komt uit Noordwijk

Janieck Devy

Janieck Devy© Hielco Kuipers

Theo de With
Noordwijk

Of het nu op een Franse camping is. Of in een Duitse Biergarten. Of aan de Belgische kust. Overal klinkt deze weken het zomerse nummer ’Reality’ van Lost Frequencies feat. Janieck Devy. Bijna niemand weet dat deze Europese hit in Noordwijk is ontstaan.

Janieck Devy is namelijk het pseudoniem van de 21-jarige Noordwijker Janieck van de Polder. Misschien doet deze naam niet meteen een belletje rinkelen. Toch vergaarde Janieck op 10-jarige leeftijd al bekendheid, omdat hij de hoofdrol speelde in de film ’Pluk van de Petteflet’. ,,Ik was een grote fan van de film ’Abeltje’, een ander boek van Annie M.G. Schmidt dat verfilmd is’’, vertelt hij, zittend in een hangmat in een Noordwijkse achtertuin. ,,Het leek me supercool om in zo’n film te spelen. Omdat ik de juiste leeftijd had en niet al te groot was, werd ik bij de audities uitgekozen. Ik kreeg de rol van Pluk.’’

Het leek het begin van een acteercarrière voor Janieck van de Polder. Hij speelde in onder meer tv-series en films als ’Kruistocht in spijkerbroek’, ’My queen Karo’ en ’Grijpstra en De Gier’. Maar filmen betekent ook vaak lang wachten tot je weer aan de beurt bent voor een volgende scène. Op dat soort momenten pakte de Noordwijker steeds vaker zijn gitaar. Al tokkelend schreef hij op deze manier zijn eerste liedjes.

Dagboek

,,Covers speelde ik nooit. Ik schreef liedjes, zoals meisjes een dagboek bijhouden. In mijn liedjes kon ik mijn ei kwijt over zaken als verliefdheid en onzekerheden.’’ Gaandeweg werd Janieck steeds meer muzikant dan acteur. ,,Nu acteer ik bijna niet meer, soms nog een klein rolletje. Het is lastig om volledig voor twee carrières te gaan. Ik focus nu op de muziek.’’

Vorig jaar verscheen zijn debuut-cd met singer-songwriterachtig repertoire. De single ’Six string thing’ was een klein hitje, maar het album bracht Janieck niet waarop hij gehoopt had. Hij hervatte daarom zijn studie aan de Haagse Hogeschool. Ondertussen leerde hij Radboud Miedema (ook uit Noordwijk) kennen, die vaak songmateriaal aan dj’s levert. Elke maandagavond gingen ze samen schrijven. Al pingelend op de gitaar ontstond het liedje ’Reality’.

Enthousiast

Radboud Miedema stuurde het nummer naar Felix De Laet, een Vlaamse dj die onder de naam Lost Frequencies furore maakt. Zijn vorige hit ’Are you with me’ stond bijna overal in Europa op nummer één. Over het uit Noordwijk toegestuurde materiaal was hij meteen enthousiast. Hij maakte er een eigen mix van en ook dat blijkt een enorme hitpotentie te hebben.

Tot grote verbazing van Janieck van de Polder heeft zijn liedje inmiddels op één gestaan in de hitparades van België, Duitsland en Oostenrijk. In landen als Frankrijk, Portugal en Nederland klimt het zomerse liedje steeds verder omhoog in de charts.

Kinderliedje

,,Het is nog een beetje onwerkelijk’’, verzucht hij. ,,De kracht van ’Reality’ is volgens mij de simpelheid van het nummer. Iedereen kan het meteen meezingen. Het zijn twee thema’s die elkaar afwisselen. Het is zo simpel dat het bijna een kinderliedje zo kunnen zijn.’’

Tot zijn verbazing heeft Felix De Laet gewoon de toegestuurde demo gebruikt. ,,Ik heb het niet opnieuw ingezongen’’, aldus Janieck. ,,Hij heeft de ruwe versie gebruikt. Dat maakt het zo mooi. De productie is glad, maar de zang wat alternatief. Daardoor ontstaat toch dat gevoel van een jongen met een gitaar op het strand.’’ Na Brussel, Berlijn en Beiroet is Janieck nu naar Portugal vertrokken voor een tournee.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.