Werknemers AkzoNobel dreigen werk neer te leggen

De verffabriek van AkzoNobel in Sassenheim.© Archieffoto Hielco Kuipers

Roy Hazenoot
Sassenheim

De maat is vol bij het personeel van AkzoNobel en de Sikkensfabriek in Sassenheim. De pensioenpot van de werknemers is karig en de multinational wil, ondanks de miljarden opbrengsten van de verkoop van de chemietak, niet bijstorten in de oudedagvoorziening, zo luidt de klacht.

„Het wordt een hete zomer”, zegt Geek van der Zalm, werknemer bij de Sikkensfabriek van Akzo in Sassenheim en kaderlid bij vakbond FNV. Als het personeel niet net als de aandeelhouders profiteert van de miljardenverkoop, gaat actie worden gevoerd, stelt hij.

Vierhonderd miljoen euro wil het personeel bijgestort zien in het APF, het pensioenfonds van AkzoNobel. „Werknemers vragen maar 4 procent van de 10 miljard euro die de verkoop opbrengt. Blijkbaar is dat te veel voor een multinational.” Het steekt Van der Zalm dat het grootste deel van de opbrengsten naar aandeelhouders gaat, zoals AkzoNobel heeft laten weten.

Bereidheid

Maandag bleek tijdens een bijeenkomst in Sassenheim dat de actiebereidheid groot is. Ongeveer zeshonderd werknemers waren aanwezig en stemden, volgens Van der Zalm, massaal voor het voorstel om de druk op de directie op te voeren en, indien noodzakelijk, te gaan staken.

Op een bijeenkomst donderdag in Deventer hebben werknemers van de fabrieken in Sassenheim, Rotterdam, Hengelo, Wapenveld en Delfzijl en leden van FNV de acties doorgenomen. Eerst wordt een petitie onder de 5500 arbeiders verspreid om te peilen ’wat het sentiment is’. Daarna is het de bedoeling dat busladingen werknemers actie gaan voeren bij het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas en als dit zonder resultaat blijft, wordt het werk neergelegd.

Geld minder waard

Het probleem is de waardevastheid van de pensioenen. Sinds de crisis in 2008 zijn ze nauwelijks geïndexeerd. Dat houdt in dat de uitkeringen niet voor inflatie worden gecorrigeerd. Gepensioneerden verliezen hierdoor koopkracht. Uit berekeningen van FNV blijkt dat oud-werknemers die van hun oudedagvoorziening genieten de afgelopen jaren zo’n 6 procent aan pensioeninkomsten zijn misgelopen.

„Dat is niet het grootste probleem”, vindt Van der Zalm. Hij gaat bijna met pensioen, maar maakt zich zorgen over mensen die over veertig jaar willen stoppen met werken. „Als je nu dertig bent en je werkt bij Akzo en de situatie met de pensioenen blijft zoals hij is, dan moet je zeven jaar langer doorwerken om genoeg pensioen op te bouwen.”

Onafhankelijk

AkzoNobel wil over de mogelijke staking niks kwijt zolang de gesprekken met de vakbond nog lopen. Overigens betwijfelt de multinational of financiële steun juridisch gezien wel mag. „Het fonds staat op afstand van AkzoNobel en is dus onafhankelijk.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.