Leids Verwonderpaspoort wint Museumeducatie Prijs

Kinderen onderzoeken een vleesetende plant tijdens een activiteit van het Verwonderpaspoort.

Kinderen onderzoeken een vleesetende plant tijdens een activiteit van het Verwonderpaspoort.© Publiciteitsfoto

Janneke Dijke
Leiden

Het Leidse Verwonderpaspoort heeft de Museumeducatie Prijs gewonnen. Afgelopen vrijdag reikte minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs, cultuur en wetenschap de prijs uit in Beeld & Geluid in Hilversum. Naturalis werd bovendien uitgeroepen tot Kidsproof Museum 2018 van de provincie Zuid-Holland.

Het Verwonderpaspoort versloeg Flip the museum, een project van het Van Abbemuseum in Eindhoven. De eerste prijs is goed voor een bedrag van 40.000 euro. Daarmee wordt het Verwonderpaspoort uitgebreid naar de basisscholen in de Leidse regio. Scholen in de dorpen rondom Leiden kunnen in de nabije toekomst ook lessen en lessenseries bestellen uit het aanbod van het Verwonderpaspoort. Het project is een aanvulling op de lessen wetenschap en technologie en laten kinderen kennismaken met echte voorwerpen en echte onderzoekers. Kinderen die dat willen kunnen zich er in hun vrije tijd op een speelse manier verder in verdiepen.

In het Verwonderpaspoort werken een groot aantal organisaties uit Leiden samen, waaronder Naturalis, Rijksmuseum Boerhaave, de Hortus Botanicus, de Leidse schooltuinen, Hogeschool Leiden en nog meer. In de stad is verheugd gereageerd op de uitverkiezing van het Verwonderpaspoort. ,,Proficiat alle partners! Straks ook kinderen uit de regio laten verwonderen over natuur, wetenschap, techniek en duurzaamheid’’, twitterde wethouder Paul Dirkse.

Tijdens de bijeenkomst werd Naturalis benoemd tot Kidsproof Museum 2018 van de provincie Zuid-Holland. Ruim 8000 Museuminspecteurs (kinderen t/m 12 jaar) bezochten musea in Nederland en deelden cijfers uit. Binnen Zuid-Holland werd Naturalis 179 keer geïnspecteerd en het best gewaardeerd met een 8,8.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.