Netten boeten met de temper in je handen

Allemaal zeventig plus, maar met ruime ervaring in het netten boeten. ,,Dat verleer je nooit.’’ Foto: Johan Westra

Allemaal zeventig plus, maar met ruime ervaring in het netten boeten. ,,Dat verleer je nooit.’’ Foto: Johan Westra

Dick van der Plas
Katwijk

Aan goede tradities moet je niets veranderen, houdt wethouder Jacco Knape zijn publiek voor bij de opening van zowel een nieuw seizoen van toeristenmarkten als het visserijevenement waarmee Katwijk deze week de band met de zee onderstreept. Hij prijst voorzitter Lies van Beelen en haar commissieleden, die ’met veel geduld en inzet’ het programma in elkaar hebben gestoken.

De kampioenschappen netten boeten (repareren) en netten breien (maken) markeren de opening. Net als haar ’collega’ Dieuwertje Verdoes was Corrie Keizer (77) veertien jaar en net van school toen ze met het werk begon. ,,Vier jaar duurde het, voordat je alle kneepjes onder de knie had’’, vertelt ze. De meiden werkten tot aan hun trouwdag - zo ging dat in die tijd - of tot het moment dat de vleetvisserij aan zijn eind kwam. ,,Want trawlnetten maken, dat was mannenwerk’’, vult Verdoes aan. In de zomer zaten ze buiten, op het Wantveld, en in de wintermaanden op zolder van de schuur. Maar als de schepen binnenkwamen en met spoed weer ’uit’ moesten, werd er tot december ook nog wel buiten gerepareerd. ,,De haring zat soms nog in de netten. Die haalden we er dan uit en namen we mee naar huis om te bakken.’’

Zoetwatermatrozen

Voor Henk de Boer uit Bakhuizen is het geen probleem dat er tegenwoordig vooral zoetwatermatrozen op de Visserijdagen afkomen. Hij staat achter een enorme kraam met watersportartikelen. ,,Nee, ik ben niet de baas. Dat is mijn zoon, die heeft meer lef dan ik. In Bakhuizen heeft hij een zaak van 700 vierkante meter’’, meldt hij trots.

Peter van der Wiel (72) verkoopt visserijboeken en zelfgemaakte scheepsmodellen van kotters en trawlers. De gepensioneerde visserman en baggeraar uit Scheveningen begint steeds met het uithollen van een stuk hout en doet alles uit het hoofd. ,,Sommige populaire modellen als de Scheveningen 186, waar ik zelf op voer, heb ik al zestien keer gemaakt.’’ Hij werkt in serie. ,,Terwijl de één droogt, pak je de ander.’’

Het smartlappenkoor ’Hartekreet en ander leed’ zingt van ellendiger tijden, als Dieuwertje Verdoes en de andere boetsters stug doorwerken aan het geteisterde net. In het zonnetje dit keer, en op een goede stoel. De rest is nostalgie.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.