Warmdraaiend ZZ Leiden gaat uit van terugkeer Worthy de Jong

Worthy de Jong. Foto AFP/Andrej Isakovic

Worthy de Jong. Foto AFP/Andrej Isakovic

Hielke Biemond
Leiden

Terwijl basketballiefhebbers nog alle aandacht richten op de ontknoping van het EK, is Zorg en Zekerheid Leiden al bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bij de eerste oefenwedstrijd in de Vijf Meihal, woensdagavond tegen eredivisionist Rotterdam (50-58), was coach Eddy Casteels weer van de partij. Zaterdag werd hij met het Belgische nationale team uitgeschakeld door Griekenland in de achtste finale van het EK (75-54).

Internationals Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi, die met Nederland strandden in de poulefase, krijgen nog even vrijaf. Zij sluiten in de laatste week van september aan. Dat is een verschil met vorig jaar, toen de twee na een succesvol verlopen kwalificatietoernooi vrijwel direct weer begonnen bij hun club.

Het is de grote vraag of De Jong nu daadwerkelijk terugkeert in de Vijf Meihal. Hij was op het EK één van de meest opvallende spelers bij Oranje en sprak nadrukkelijk de wens uit na vier jaar ZZ Leiden naar een buitenlandse club te willen vertrekken. Toen hij vorig jaar voor drie seizoenen bijtekende, werd afgesproken dat hij bij buitenlandse interesse onder zijn contract uit kan.

Verzilveren

Voorzitter Marcel Verburg laat weten dat de club nog niets van de zaakwaarnemer van De Jong heeft vernomen. ,,We gaan er vanuit dat hij terugkeert.’’ Of de voorzitter toch ook niet een klein beetje hoopt dat zijn sterspeler het sterke EK kan verzilveren? ,,Als Worthy een heel mooi contract kan krijgen in het buitenland, willen wij er serieus over nadenken om hem te laten gaan. Maar hij staat bij ons onder contract.’’

Als De Jong blijft, is de verwachting dat ZZ Leiden voor komend seizoen nog één Amerikaanse speler aantrekt. Als gevolg van het EK en de onzekerheid rondom zijn sterspeler heeft Casteels weinig tijd om zich met een complete selectie voor te bereiden op de Europese campagne. Die begint voor ZZ Leiden op 27 oktober tegen Fraport Skyliners. Niet in de Vijf Meihal, zoals in het oorspronkelijke wedstrijdschema, maar in Frankfurt.

Akkoord

Fraport Skyliners had voor de vierde speeldag geen hal beschikbaar en verzocht de uit- en thuiswedstrijd om te draaien. Na een overweging van de commerciële en sportieve gevolgen is ZZ Leiden daarmee akkoord gegaan.

Het gevolg is dat de ploeg in de poulefase eerst drie uitwedstrijden speelt en daarna drie keer thuis. ,,Je kunt er allerlei filosofieën op loslaten’’, zegt Verburg. ,,Wij zeggen: het kan. Als we één uitwedstrijd winnen, zijn alle drie die thuisduels belangrijk. En zelfs als we alle uitwedstrijden met een klein verschil verliezen. Het schema was toch al een beetje apart. Dus we dachten: laat dit ook maar gebeuren.’’

Zondagmiddag speelt ZZ Leiden opnieuw een oefenwedstrijd in de Vijf Meihal, dan tegen Limburg United. Tussendoor gaat de ploeg vrijdag in vriendschappelijk verband op bezoek bij Okapi Aalst.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.