Behandeling in plaats van cel na dreig-sms’jes aan ex

© Foto: ANP

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag/Noordwijk

Vanwege zijn drank- en drugsgewoonte werd een 41-jarige Noordwijker in december door zijn vrouw het huis uitgezet: een zwervend bestaan werd zijn deel. Frustraties daarover en extreem middelengebruik brachten hem er vervolgens toe wekenlang heftige dreigberichten te sturen naar zijn ex. Daarvoor is hij nu berecht en gestraft.

„Ik ga aan het werk als slachter en jij staat bovenaan mijn lijstje, ongeacht de kinderen, de afscheidsbrieven liggen al klaar”, zo klonken de sms'jes die de man aan zijn ex verstuurde.

De Noordwijker is nu voor de bedreigingen - en ook voor een aantal diefstallen - door de Haagse politierechter tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Die straf hoeft hij overigens niet daadwerkelijk uit te zitten als hij zich laat behandelen onder toezicht van de reclassering.

Het onvrijwillige zwerversbestaan ging ook gepaard met wat drankdiefstalletjes: een kratje bier uit een tuin hier, een paar blikjes bier uit een winkel daar. De Noordwijker gaf het allemaal toe, ook de bedreigingen aan zijn ex. „Ik was zwaar onder invloed van drank en GHB toen ik die berichtjes stuurde”, zei de man.

Het spijt hem, maar hij bracht nog wel een ’nuance’ aan: „Mijn ex heeft mij ook als een hond behandeld.” De Noordwijker vertelde de rechter onder meer dat zij hem in het gezicht sloeg na een dagje met de kinderen. „De frustraties liepen hoog op.’’

Toch hoopt de Noordwijker, die soms bij zijn moeder inwoont, dat het ooit nog goed komt tussen hem en zijn ex. Dat zou hem sterken in de wens om de aankomende verslavingsbehandeling een succes te laten worden.

Het Openbaar Ministerie had drie maanden cel, waarvan tweeënhalve maand voorwaardelijk geëist. De Noordwijker had wel al een strafblad op het gebied van bedreigingen en geweld, maar was nooit eerder veroordeeld voor diefstallen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.