Marente weg uit Leiden

Erna Straatsma
Leiden

Marente wilde af van het monumentale pand in de Caeciliastraat, dat ze nog maar voor een klein deel gebruikt.

Al in 2004 is een verpleegafdeling gesloten en bleef een kleine afdeling voor zorg aan terminale patiënten over. De rest van het gebouw is verhuurd aan derden, zoals de Gemiva SVG Groep, die hier een woonlocatie voor verstandelijk gehandicapten heeft. In het gebouw zitten ook appartementen.

,,Het pand past niet in ons vastgoedbeleid’’, zegt een woordvoerder van Marente. De regionale zorgorganisatie is druk bezig is met aanpassingen aan diverse gebouwen in de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek. Nieuwe wetgeving, kleinere budgetten en noodzakelijke besparingen leiden tot minder verzorgings- en verpleeghuisbedden en meer zelfstandige wooneenheden met zorgvoorzieningen in de directe nabijheid.

Het Elisabeth Gasthuishof was de enige Leidse locatie van Marente. Het gebouw was vroeger eigendom van de Oegstgeestse stichting Wonen Welzijn en Zorg die na een fusie met Valent (Bollenstreek) is opgegaan in Marente.

De palliatieve afdeling in de Caeciliastraat verhuist als Hofwijck gerenoveerd is. ,,We beginnen in het najaar met de werkzaamheden en we verwachten eind 2015 klaar te zijn’’, aldus de woordvoerder van Marente. ,,Maar een kleine slag om de arm moeten we wel houden.’’ Tot de verhuizing huurt Marente de ruimte voor palliatieve zorg.

Woonzorgcentrum Hofwijck biedt na de verbouwing verpleeghuiszorg aan zestig ouderen, die in kleine groepen wonen. Verder komen er acht appartementen waar ouderen zelfstandig wonen en een palliatieve afdeling. Op de benedenverdieping van ’Nieuw Hofwijck’ komen diverse eerstelijns zorgvoorzieningen.

Holland Property Group is in Leiden onder meer betrokken bij de verbouwing van het oude politiebureau aan de Zonneveldstraat en het oude LDM-pand in de Ir. Driessenstraat.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.