Voorschoten niet meer onder curatele

Marieta Kroft
Voorschoten

De felbegeerde brief van de provincie Zuid-Holland is binnen bij de gemeente Voorschoten. Voorschoten staat per 1 januari aanstaande niet meer onder curatele.

Wethouder Daan Binnendijk van financien wist al dat de brief eraan zat te komen. Van tevoren had hij al van de provincie te horen gekregen dat als de gemeente Voorschoten de concept-begroting voor 2018 ongewijzigd zou vaststellen, er geen vuiltje aan de lucht zou zijn. Het gevolg was dat een meerderheid van de gemeenteraad (VVD, ONS, CDA en twee van de drie D66-raadsleden) instemde met een begroting. Deze levert de gemeente 2,7 miljoen euro structureel op, deels door een flinke lastenverzwaring en voor een groter deel door bezuinigingen op bijvoorbeeld het zwembad, de kinderboerderij, armoedegeld en subsidies op verenigingen. De oppositiepartijen GroenLinks, SP, de PvdA en een D66-raadslid stemden tegen.

De provincie is tevreden met de aanpak van Voorschoten. ,,Wij willen u complimenteren met deze begroting en onderkennen dat de keuzes om deze begroting financieel gezond te maken, niet eenvoudig zijn geweest.’’ Voorschoten mag nu weer zelf besluiten nemen over de uitgaven. Wel houdt de provincie nog een oogje in het zeil.

De VVD liet dinsdag weten blij te zijn. De SP is ook blij dat het toezicht er niet meer is, maar vindt de prijs te hoog.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.