Mike van Duinen is nog niet zo leep als Inzaghi

Mike van Duinen heeft dit seizoen een serieuze concurrent in de spits: Michiel Kramer.

Robbert Minkhorst
Leeuwarden

Met zijn tomeloze aanvalslust is hij een voetballer met wie mannen op de tribune zich vereenzelvigen. Een Haagse lefgozer die speelt met het hart. Vandaar dat vorig jaar opgelucht adem werd gehaald toen hij niet naar de Bundesliga vertrok en nog een jaar bleef. Maar dat was na een topseizoen. Een jaar waarin ADO-spits Mike van Duinen meer indruk maakte dan het seizoen dat afgelopen zaterdag ten einde kwam.

Hijzelf bevestigt dat beeld na afloop van de uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden (1-2 winst). ,,Vorig seizoen was beter. Wat op zich ook niet gek is als je kijkt naar onze prestaties. Als het tegenzit is het veel moeilijker om uit te blinken.’’ Of, om in termen van ADO’s spitsentrainer Rick Hoogendorp te spreken: ,,Je moet wel voorzetten krijgen.’’

Voor de benoeming van Henk Fraser tot hoofdtrainer in februari, was ADO een zwalkende ploeg die vrijwel louter doelpunten tegen kreeg. Soms gingen er duels voorbij waarin Van Duinen welgeteld één kans kreeg. Genoeg voor lepe spitsen van het kaliber Inzaghi en Makaay, maar te weinig voor een aanvaller die pas rendeert als zijn ploeggenoten dat ook doen.

Vergeleken met zijn elf doelpunten vorig seizoen maakte Van Duinen er dit jaar drie minder. Cijfermatig valt het verschil mee, al waren er dit seizoen 28 spelers in de eredivisie die meer doelpunten maakten.

Spitsentrainer Rick Hoogendorp heeft wel een verklaring voor de terugval. ,,In zijn eerste jaar is Mike enorm gegroeid. Dat zie je wel vaker, dat jonge, onbekende spelers meteen uitblinken. Ze zijn nog onbevangen en de druk ligt minder omhoog. Maar het jaar erop zijn de verwachtingen hoger en bovendien ben je voor tegenstanders geen onbekende meer.’’

Toch benadrukt Hoogendorp dat Van Duinen nog altijd een zeer gevaarlijke midvoor is. ,,Hij moet alleen rustiger aan de bal worden. Of clubs straks in de rij staan? Dat weet je nooit. Mike heeft toch ook dit jaar weer belangrijke goals gemaakt.’’

Van Duinen zelf denkt dat hij progressie heeft gemaakt, maar vooral in mentaal opzicht. Want wie onderdeel uitmaakt van een ploeg die zich handhaaft onder de enorme druk van de achterban, doet een hoop waardevolle ervaring op. ,,Leuk was het niet. Wel goed’’, zegt hij.

Mocht hij een vertrek overwegen, dan is dat naar eigen zeggen alleen wanneer zich een club meldt die sportief meer te bieden heeft dan ADO. Wat nog lastig wordt, aangezien Den Haag dit seizoen als negende is geëindigd.

Ondertussen dient zich bij ADO ook een andere topschutter aan: Michiel Kramer. Aanvankelijk leek hij te licht voor de eredivisie, maar niets is minder waar, zo blijkt tegen Cambuur. Dankzij twee treffers van zijn voet sluit de ploeg van succescoach Henk Fraser het seizoen in stijl af.

ADO: Zwinkels; Malone, Wormgoor, Zuiverloon, Meijers; Holla, Van Haaren, Gehrt (90. Kanon); Schet, Kramer, Van Duinen (67. Gouriye).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.