Drechtdoorsteek is nog niet van de baan

De Drecht.

De Drecht.© Archieffoto Hielco Kuipers

Annelies Karman
Leimuiden

Het ’nee’ van de gemeenteraad van Kaag en Braassem tegen de Drechtdoorsteek betekent niet dat het kanaal er niet komt. Dat zegt initiatiefnemer Aalsmeer. ,,We vinden het heel erg jammer dat de raad van Kaag en Braassem hier geen onderzoek naar wil doen.’’

Een woordvoerder van Aalsmeer zegt dat de wethouders van die gemeente, evenals die van Uithoorn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem, elkaar binnenkort ontmoeten om ’de insteek’ te bepalen.

Volgens de woordvoerder zijn er nog andere locaties denkbaar voor een vaarverbinding naar de Westeinderplassen. ,,Over ons eigen grondgebied’’, legt ze uit. Daarnaast is het ook mogelijk dat de Vriezekoopse Polder toch wordt onderzocht, zonder dat Kaag en Braassem zelf opdrachtgever is.

Het idee voor het kanaal komt van Aalsmeer. Ondernemers daar willen dat de Westeinderplassen wordt aangesloten op de Drecht, zodat recreatieboten een rondje kunnen varen en ook door kunnen naar het Braassemermeer. Het nieuwe kanaal zou door de Vriezekoopsepolder bij Leimuiden moeten worden gegraven, is de optie die onderzocht zou worden. Een meerderheid van de raad stemde maandag tegen zo’n onderzoek naar de kosten en de mogelijkheden. De reden: het is slecht voor de natuur en het levert inwoners en ondernemers van Kaag en Braassem niet genoeg op.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.