De wondere wereld van de paardenmelkerij

't Veld

Trek in een glaasje moedermelk maar de luiers ontgroeid? Probeer eens een glaasje paardenmelk. Dat komt het dichtst in de buurt van de moedermelk. Zeggen de paardenmelkers tenminste. Een paard is een edel dier en staat dichter bij de mens dan een koe met vier magen. Er zitten veel suikers, eiwitten, vitaminen en mineralen in de melk en weinig vet. Een pintje per dag is genoeg.

We nemen de proef op de som bij paardenmelkerij Moerbeek in 't Veld. Gerianne Nagelhout (professioneel paardenmelkster) leidt een merrie naar de melkmachine. Een klein apparaatje met maar twee zuigmondjes (tepelbekers) voor de paardenborst. De merrie laat er weinig van zien. Heel wat anders dan een forse koeienuier met vier tepels. Maar daar stroomt bij een melkbeurtje ook zomaar twintig liter uit. Een paard geeft per melkbeurt maar één liter.

,,Iedere liter melk moeten we zelf verwerken en zelf verkopen. Hier komt geen tankwagen het erf oprijden.'' De klanten moeten zelf langskomen om de dagverse melk te halen. Die is vier dagen houdbaar. Maar de melk wordt ook ingevroren en gevriesdroogd. Is te koop in de webshop van de paardenmelkerij. ( www.paardencentrummoerbeek.nl)

Meer nieuws uit Regio

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.