Puzzel ZZ steeds completer

1 / 3
Joris Zandbergen
Zwolle

De puzzelstukjes vallen in elkaar bij Zorg en Zekerheid Leiden. De basketballers van coach Eddy Casteels speelden zaterdag in Zwolle een prima wedstrijd (73-82) en wonnen het eerste duel van een drieluik tegen de top van de eredivisie waarmee ze het reguliere seizoen besluiten. Door de zege is ZZ al verzekerd van een plaats in de halve finale van de play-offs.

Het moet een fijne constatering zijn voor Casteels. Waar bij de andere drie topteams blessureleed en/of interne strubbelingen zich nadrukkelijk manifesteren in de aanloop naar de play-offs, daar is het bij Leiden betrekkelijk rustig. Alleen Will Felder zit nog steeds in de lappenmand, maar de springveer lijkt inzetbaar als de nood aan de man is.

Een belangrijk puzzelstukje voor de Leidse ploeg is Rogier Jansen. De spelverdeler ontbrak vorige week in het duel met Rotterdam nadat hij na het eindsignaal van de wedstrijd daarvoor een diskwalificerende fout had ontvangen. Tegen Zwolle begon hij op de bank (,,We hadden dezelfde scheidsrechter, het leek verstandig om niet te starten’’, aldus Jansen) maar eenmaal in het veld nam hij de regie stevig in handen. Het was ook Jansen die op cruciale momenten de bal opeiste en koelbloedig raak schoot. In het laatste kwart leverde ZZ bijvoorbeeld een voorsprong van acht punten in. Toen Leiden even wankelde, zette Jansen zijn team weer op voorsprong. ,,Blij dat ik er weer ben’’, reageerde de guard. ,,Dit was echt een goede overwinning. Zwolle won hier gewoon van Den Bosch vorige week. Maar dit team ligt ons wel. Ze hebben moeite met onze aanvalskracht. Tegen andere ploegen moeten we harder werken voor de scores.’’

Mohamed Kherrazi was tegen Zwolle, dat gigant Joe Burton miste, het puzzelstukje dat ZZ in vorige wedstrijden wel eens moeite had om te vinden. De international speelde een sterk, allround duel, waarbij hij nu ook aanvallend goed voor de dag kwam.

En wat een luxe voor Casteels dat hij Maurice Creek van de bank kan laten komen. De schutter geeft bijna elk duel een andere wending als hij er in komt. In Zwolle was hij een tijd lang onzichtbaar, maar liet hij tegen het einde van het derde kwart zien dat je hem nooit of te nimmer vrij moet laten staan en dat hij maar heel weinig tijd nodig heeft om zijn schot los te laten. Met acht punten in de laatste minuten van het derde kwart en de eerste van het vierde, gaf Creek zijn team een kussentje dat het hard nodig zou blijken te hebben.

Ook Joe Willman en Dylon Cormier deden nuttige dingen tegen Zwolle. Wie echter de puzzel pas echt compleet maakt, is Worthy de Jong. De aanvoerder van ZZ neemt af en toe, goedbedoelend, misschien wat veel hooi op zijn vork maar hij doet dat met zo veel enthousiasme dat je hem dat nauwelijks kwalijk neemt. De Jong coacht in het veld, is ook nog in topduels spelverdeler als Jansen niet in het veld staat (al zou Casteels daarvoor vaker een beroep op Kasper Averink moeten doen), verdedigt hard en is bijna niet te stoppen als hij naar de basket gaat. ,,We wisten dat Zwolle in een ‘groove’ zat’’, zei De Jong. ,,En dus dat het hier niet makkelijk zou worden. Tegen Zwolle zijn de match-ups wel in ons voordeel. Dat hebben we op het einde goed uitgebuit. Ook hadden we in de slotfase meer energie. We trainen verschrikkelijk hard. Op de training spelen we kwarten van 15 minuten, dan hebben we in de wedstrijd iets over. Deze laatste drie wedstrijden zijn een voorbode op de play-offs. Dat vinden wij wel prima. Nu de details invullen.’’

Door de winst in Zwolle is ZZ verzekerd van een plek bij de eerste twee. Daardoor ontloopt het de eerste ronde van de play-offs en stroomt het in de halve finale in. Afhankelijk van de resultaten van Den Bosch en de laatste twee duels (versus Den Bosch en Groningen) kan Leiden zelfs nog de koppositie pakken.

Scores ZZ: Jansen 19, Cormier 16, De Jong 13, Willman 11, Kherrazi 10 (11 rebounds), Creek 8, Van der List 5.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.