Hoeveel verwaarloosde kinderen Leiden telt, is onbekend

Loman Leefmans
Leiden

Leiden heeft geen idee hoeveel kinderen in de stad uitgehongerd, ongewassen en met kapotte kleding naar school gaan. Maar ondanks dat exacte cijfers ontbreken, zijn er voldoende instanties die als vangnet fungeren. Dat meldt het stadsbestuur op vragen van de lokale D66-fractie.

Het onderwerp kwam aan het licht door een uitzending van het RTL-nieuws, in juni.

Het bleek dat er in Nederland honderden gevallen bekend zijn van kinderen die regelmatig onverzorgd en slecht gevoed naar school gaan. En niet alleen in achterstandswijken. Scheidingen, armoede en psychische problemen van de ouders werden als oorzaken aangedragen.

Een aantal D66-raadsleden wilde weten hoeveel gevallen Leiden telt en of basisscholen dat ook doorgeven. Dat blijkt niet het geval. Althans, het wordt niet aan de lokale overheid gemeld, maar wel aan onder meer het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of het Jeugd Gezin Team (JGT).

’Alle scholen hebben deelgenomen aan de training ‘melding kindermishandeling’ en elke school kent het protocol voor melding hiervan. Nu de verbinding tussen school en CJG en JGT steeds steviger wordt, maakt de school direct contact als er signalen zijn van mogelijke verwaarlozing’, meldt het stadsbestuur.

Daar wordt aan toegevoegd dat er ’diverse preventieve programma’s’ zijn voor scholen. En is eveneens het geval als het gaat om gezonde voeding en het belang daarvan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.