Noordwijk zet de ruimtevaart op een voetstuk

De open dag bij de Noordwijkse ruimtevaartvestiging Estec op 7 oktober is een van de blikvangers van het ruimtevaartjaar.© Foto Taco van der Eb

Peter van der Hulst
Noordwijk

Een selfie bij foto’s uit de ruimte, een Star Wars marathon en een tentoonstelling over zestig jaar ruimtevaart. Noordwijk pakt dit jaar uit met het themajaar ’City of Space’. De festiviteiten beginnen op 10 mei en duren tot het einde van het jaar.

,,We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder ruimtevaarttechnologie. Veel daarvan wordt hier in Noordwijk ontwikkeld en daar zijn we trots op’’, zei de Noordwijkse wethouder Pieter-Jan Barnhoorn dinsdagavond tijdens de aftrap van het ruimtevaartjaar.

In 2016 presenteerde Noordwijk voor het eerst een themajaar met de viering ’150 jaar badplaats’. Het bleek een schot in de roos. Tal van nieuwe evenementen zagen het levenslicht en Noordwijk mocht vele bezoekers verwelkomen.

De verkiezing tot Europese sportstad vormde dan ook een uitstekende aanleiding voor het themajaar van 2017 en dat viel elders in het land op. Als kleine gemeente werd Noordwijk uitverkozen tot evenementenplaats van Nederland onder de 100.000 inwoners.

Ook over het derde themajaar hoefde niet lang te worden nagedacht. Noordwijk heeft met Estec de grootste vestiging van het European Space Agency (ESA) binnen de grenzen. Bij het bedrijf alleen al werken 2700 mensen. Daarnaast is er ook nog een heel bedrijventerrein voor aan ruimtevaart gelieerde ondernemingen. Aanleiding genoeg voor het thema ’Noordwijk City of Space 2018’.

Het bezoekerscentrum Space Expo speelt bij veel festiviteiten een centrale rol. Zo verzorgt Kleynkoor Academy op 10 mei met de kindervoorstelling ’Is er een Roltrap naar de Maan?’, de aftrap. Van 25 juni tot en met 24 augustus wordt in Noordwijk, Leiden en Delft een studieprogramma gegeven voor jonge professionals door de International Space University. In Museum Noordwijk is van 1 juni tot het einde van het jaar een tentoonstelling over zestig jaar ruimtevaart. Onder de titel ’Comics in Space’ staan van 1 augustus tot november in Space Expo de ruimtereizen van striphelden als Kuifje, Donald Duck en Snoopy centraal. Bijzonder is ook dat theater de Muze van Walt Disney toestemming heeft gekregen voor een Star Wars Marathon. Tussen 26 en 29 september worden vier films uit deze serie vertoond. Ook zal E.T. weer op het witte doek te zien zijn en de Muze is nog bezig om verschillende films uit de Star Trek reeks te mogen vertonen.

Naast deze nieuwe activiteiten, keren ook vaste, aan de ruimtevaart gerelateerde evenementen terug. Op 7 oktober opent Estec wederom de deuren voor de open dag. Voorgaande jaren kreeg het onderzoeks- en testcentrum van ESA zo rond de 8000 belangstellenden binnen de poorten. De reeks met voet- en handafdrukken van astronauten op de Koningin Wilhelmina Boulevard wordt wederom uitgebreid. Zo zullen Oleg Kononenko en Samantha Cristoforetti op 31 juli op de ’Walk of Space’ met een handafdruk worden vereeuwigd.

Het volledige programma van het themajaar ’Noordwijk City of Space 2018’ is te vinden op de speciale website: noordwijk.info/space.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.