Leidse Franciscanen richten spiritueel centrum op

Marlene Falke en Hilde Günther bij de plaquette.© Hielco Kuipers

Janneke Dijke
Leiden

Vijf jaar zijn de broeders Franciscanen nu weg uit Leiden. Op 20 november 2010 vertrokken de laatste vijf bewoners van villa Rozenhof aan de Haagweg. Hun sporen zijn nog zichtbaar: kerken, scholen en zelfs een drumband. Maar de voornaamste erfenis van deze kloosterorde bestaat voor veel mensen uit hun sociale bewogenheid en hun respect voor de natuur. Wie zich hierdoor laat leiden kan binnenkort inspiratie vinden in een nieuw Centrum voor Franciscaanse Spiritualiteit.

,,Mensen die hun hart laten spreken. Mensen die zich bekommeren om verslaafden, vluchtelingen, en medemensen in nood. Van die mensen heb je er veel in Leiden, en wij willen als Centrum voor Franciscaanse Spiritualiteit die mensen extra ondersteunen en inspireren.”

Marlene Falke, pastoraal werkster in de parochie van de HH Petrus en Paulus, weet zich ook geïnspireerd door de Franciscaanse levenshouding. Hoewel ’weten’ hier misschien niet het goede woord is: ,,Het gaat bij de Franciscaanse Spiritualiteit om iets dat je beleeft met handen, voeten, hart en hoofd. Met de aantekening dat je naast het bidden jezelf ook best eens flink in die handen mag spugen.’’

Hilde Günther, coördinator van de Portiunculagroep, de 15 koppen sterke Franciscaanse lekenorde in Leiden, knikt instemmend. ,,Mensen maken soms de vreselijkste dingen mee. Het is de kunst om je dan niet voor hen af te sluiten. Een voorbeeld voor ons is Franciscus die een melaatse omhelst, de ergste outcast die je jezelf kunt voorstellen in de middeleeuwen. En als mensen al eens fouten maken, blijf dan altijd het goede in ze zien.”

Het Centrum is bedoeld als bron van inspiratie. Falke: ,,In mijn werk als pastor kom ik door heel Leiden sporen van de Franciscanen tegen. Die sporen willen wij koesteren, maar we willen ook nieuwe activiteiten stimuleren. Voorlopig denken we aan kloosterweekends, wandeltochten in en om Leiden, pluktuinen voor iedereen, bibliotheekboxen, maar we willen er ook zijn voor mensen die ons nodig hebben.”

Günther: ,,We willen de mensen vertellen hoe Franciscus met zijn moeilijke momenten en problemen omging. Want problemen hebben we allemaal wel eens. En we weten het ook niet altijd. Maar het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Sterker nog, om andermans problemen te begrijpen kan het wel eens goed zijn als je zelf dingen hebt meegemaakt.”

Falke: ,,De Franciscanen hebben in Leiden in meer dan 500 jaar ontzettend veel gedaan. En de plaquette in de Haarlemmerstraat vertelt heel mooi het verhaal van Franciscus, die een woeste en gevaarlijke wolf temt en zo de vrede met de natuur herstelt. Maar het zou toch jammer zijn als alleen die plaquette overblijft?”

De oprichting van het Centrum voor Franciscaanse Spiritualiteit wordt op zondag 4 oktober gevierd met een dienst in de Hartebrugkerk aan de Haarlemmerstraat die om 11.15 uur begint.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.