ZZ Leiden is onttroond

Groningen-speler Ross Bekkering probeert oud-teamgenoot Worthy de Jong van scoren af te houden. Foto Richard Koolen

Groningen-speler Ross Bekkering probeert oud-teamgenoot Worthy de Jong van scoren af te houden. Foto Richard Koolen

Hielke Biemond
Groningen

Het sprookje is uit. Zorg en Zekerheid Leiden verloor gisteren de vijfde wedstrijd in de halve finale van de play-offs, tegen een voor het eerst deze serie oppermachtig Groningen. Na twee zeges volgden drie nederlagen, en was het seizoen voorbij voor de Leidenaars, die het strijdperk uiteindelijk met opgeheven hoofd mochten verlaten.

’Heel’ Leiden was de afgelopen elf dagen in de ban van basketbal. ZZ was ’hot’, zeker nadat de ploeg met een klinkende zege aan de halve finaleserie was begonnen. Toen Leiden ook de tweede wedstrijd naar zich toe trok, leek het team op weg naar een reuzenstunt tegen Groningen, de gedoodverfde kampioen die zich flink in de schulden had gestoken om een topselectie naar het hoge noorden te halen. Met daarin onder anderen Arvin Slagter en Ross Bekkering, die vorig seizoen in het shirt van ZZ de kampioensvlag mochten hijsen.

Dat ZZ wedstrijd 3 verloor, lag in de lijn der verwachtingen. In de Vijf Meihal in de vierde wedstrijd had het eigenlijk moeten gebeuren. Op de dag van die wedstrijd kreeg Mohamed Kherrazi, de beste verdediger van ZZ, te horen dat zijn moeder in Marokko was omgekomen bij een ongeluk. Zonder een van zijn steunpilaren redde ZZ het net niet. Bekkering was in zijn oude thuishal niet te stoppen, waardoor het hele circus terug moest naar Groningen voor de beslissing.

,,Het was bijna een kansloze missie’’, zei coach Toon van Helfteren. ,,Het had in Leiden moeten gebeuren.’’ In de uitverkochte Martiniplaza gebeurde het voor ZZ in ieder geval niet. Het leek erop of de slopende serie (vijf duels in elf dagen) de Leidenaars toch iets te veel werd. Om tegen het sterrenteam van Groningen op te kunnen, moest Leiden weer op alle cilinders draaien, en dat gebeurde niet. Kherrazi ontbrak nog steeds, en Josh Duinker was wel lichamelijk aanwezig maar meer ook niet. De center van ZZ scoorde helemaal niet, leed een paar keer knullig balverlies en kreeg weinig vat op Bekkering, die wederom topscorer bij Groningen werd. ,,Dit heb ik nog nooit van Josh gezien’’, zei Van Helfteren. ,,Ik weet niet waar dit vandaan komt.’’ Ook bij Sean Cunningham was het beste eraf.

In het tweede kwart kon ZZ de schade nog enigszins beperken nadat de eerste periode duidelijk voor de thuisclub was geweest. Na rust denderde Groningen naar een ruime voorsprong (47-29). DeJuan Wright, die na rust pas op gang kwam, brak de ban en Worthy de Jong bracht zijn team weer een beetje terug met sterke acties naar de basket. Cunningham miste tot twee keer toe de kans om het gat weer onder de tien punten te brengen, en Groningen mocht in het derde kwart te veel (25 punten) scoren om er nog een echte ’ZZ-wedstrijd’ van te maken.

Tegen een soepel draaiend Groningen was de kloof onoverbrugbaar, hoe knap Whit Holcomb-Faye ook een paar keer op rij scoorde.

Het was jammer voor de Leidenaars dat er zo’n flets einde kwam aan hun play-offs. Natuurlijk dropen ze teleurgesteld af terwijl de ruim 4000 Groningse fans feest vierden alsof ze al het kampioenschap hadden gewonnen. Het feest in Martiniplaza was juist zo groot omdat ZZ na een turbulent seizoen op het juiste moment weer in een onverzettelijke vechtmachine was veranderd. ’Never understimate the heart of a champion’, stond donderdag op het beeldscherm in de Vijf Meihal te lezen. ZZ Leiden bereikte de halve finale en speelde daarin met het hart van een kampioen. Een die nu onttroond wordt door Groningen of Den Bosch. De spelers liepen gisteren met gebogen hoofd het veld af, maar ze mochten trots zijn.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.