Gemeente wil noodoversteek Van Houtbrug

Jan van Houtbrug tussen de Korevaarstraat en Lammenschansweg. © Foto Leidsch Dagblad

Binnert Jan Glastra
Leiden

De gemeente Leiden overweegt een noodbrug te plaatsen in de buurt van de Jan van Houtbrug. Dat laat een woordvoerder weten. Over de precieze plek is nog geen duidelijkheid, en evenmin over de vraag of zwaar verkeer daarvan ook gebruik zal kunnen maken.

De noodbrug zou uitkomst moeten bieden tijdens de vervanging van het brugdek, en mogelijk ook andere delen, van de Jan van Houtbrug. Dat moet op korte termijn gebeuren.

Vorige week werd duidelijk dat lange tijd over het hoofd gezien is hoe slecht de draagconstructie van de brug eraan toe is. Het beton is eigenlijk ongeschikt voor bruggen en de stalen draagbalken erin zijn ernstig aangetast.

Technisch Adviesbureau Oskam mat op veel plekken roest die zich er tot meer dan de helft doorheen gevreten had. Op enkele plekken is de roest zelfs al meer dan 80 procent door het staal heen.

De gemeente wil de vervangingswerkzaamheden graag koppelen aan de herinrichting van direct aangrenzende straten die voor dit jaar gepland staat. Dat laat onverlet dat de belangrijke verbinding richting de A4 dan niet toegankelijk is. Onderzocht wordt nu of het een optie is om dan een noodbrug te plaatsen.

Momenteel laat de gemeente geen zwaar verkeer meer toe op de Jan van Houtbrug. Dat is al een compromis, want aanvankelijk adviseerden de ingenieurs om alleen nog fietsers en voetgangers toe te laten. Desgevraagd rekenden zij uit dat het met gewone auto’s ook nog even kan.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.