SJC is thuis weer eens iemand de baas

Joris Zandbergen sportredactie@leidschdagblad.nl
Noordwijk

De vreugde was groot aan de Lagerweg, waar SJC met 3-2 won van De Meern. ’Wij zijn hier de baas’, is het motto bij de kersverse hoofdklasser, en eindelijk vertaalde zich dat ook in drie punten.

Opvallend genoeg sprokkelden de Noordwijkers de afgelopen tijd juist buitenshuis de meeste punten bijeen. De laatste keer dat SJC thuis de volle winst pakte, was het 21 augustus. Logisch dan ook dat het elftal van trainer Kees Zethof opgelucht ademhaalde na de knappe en zwaarbevochten zege. Maar veel reden om tegen de meer ervaren hoofdklasseploegen op te kijken, heeft de Noordwijkse club niet. SJC doet namelijk niets onder voor zijn concurrenten. Toch wil Zethof de verwachtingen temperen. ,,We zijn ook minder gewend te winnen dan hier vorig jaar het geval was. Tegen RKHVV en JOS kregen we laat in de wedstrijd het deksel op de neus.’’ Ook in die duels was SJC niks minder. Het voetbalde zelfs grote delen van die wedstrijden beter.

Waarom lukte het tegen De Meern dan wel?

Omdat de thuisclub niet het hoofd liet hangen bij tegenslag. Bijvoorbeeld toen Timo Ruigrok in de 58ste minuut een strafschop miste, of toen De Meern via momenten van individuele klasse de defensie van de Noordwijkers kansloos liet. Met een mooie actie verdiende Irak Assad een strafschop die door spits Gokhan Yasar werd benut. Yasar sloeg na rust ook een keer prachtig toe. Zethof bracht Mike Verhoek binnen de lijnen en stuurde de kopsterke David Verweij naar het front. En deze keer riepen de Noordwijkers het noodlot niet over zichzelf af door al te veel naar achter te lopen.

Hoe lukte het tegen De Meern?

,,We hebben kleine mannetjes met een paar lange jongens ertussen’’, zei Zethof. ,,Technisch zijn we redelijk begaafd.’’ De coach liet zijn ploeg in een 4-2-4 formatie spelen en zorgde met die gewaagde variant voor erg veel druk op de defensie van de opponent. Spits Sten Goosen kopte snoeihard de 2-2 binnen (uit een voorzet van Martijn Walter), nadat hij ook al voor de snelle openingstreffer had gezorgd. Invaller Verhoek slaagde waar Ruigrok eerder had gefaald. Hij schoot vlak voor tijd een penalty onberispelijk raak. In de resterende tijd hield SJC de boel goed dicht. Misschien had het team van Zethof nog iets meer naar voren kunnen voetballen, maar de trainer vond het goed zo. ,,De wens om op dat moment de bal dan maar even uit te schieten, komt vanuit de groep. We zitten in een proces dat de jongens steeds meer verantwoordelijkheid krijgen.’’ Het uitgangspunt van Zethof blijft ’de mensen vermaken’. ,,We spelen met brutaliteit en flair. Kun je nagaan: als we die vorige twee thuiswedstrijden hadden gewonnen, en dat lukte bijna, hadden we zowat bovenaan gestaan. Dat slaat nergens op.’’

SJC: Schelvis, Sloos, Verweij, Van Duyn, Bosma, Van Heijningen (83. Den Elzen), Ruigrok, Van Dijk, Walter, Goosen (80. Veenvliet), Steenvoorden (58. Verhoek).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.