UVS doet GHC voor tweede keer pijn

Hennie Kanbier
Leiden

UVS kreeg na twee nederlagen op rij en het daardoor missen van de tweede periodetitel weer enige kleur op de wangen. In de stadsderby werd GHC met minimaal verschil verslagen, waardoor de andere Leidse vertegenwoordiger in de tweede klasse de rode lantaarn nog wat steviger in handen heeft. Bas Smit was de gevierde man bij de blauwwitten.

Het gros van de Leidse derby’s wordt tegenwoordig afgewerkt in de vierde klasse. In 2C treffen sinds dit seizoen UVS en GHC elkaar, maar het is sterk de vraag of er in de toekomst nog meer ontmoetingen komen tussen de twee tegenpolen in het Leidse voetbal op dit niveau. Niet enkel vanwege het vraagstuk over welke clubs in de sleutelstad binnen afzienbare tijd nog zelfstandig zullen opereren of moeten samensmelten in een groter geheel. Op sportief vlak zit GHC al het gehele seizoen in zwaar weer en de tijd begint te dringen om een tweede achtereenvolgende degradatie te voorkomen. Het zou zomaar kunnen dat de derde klasse dan het hoogste podium is voor een Leidse derby. Tenzij Docos promoveert uit de derde klasse.

Zover is het nog niet en GHC verkocht de huid ontegenzeggelijk duur. Een afgang zoals eerder dit seizoen (1-6, red.) moest worden voorkomen. De speelwijze was gebaseerd op eerst tegenhouden en dan prikken waar het zou kunnen. ,,Wanneer je bijna drie goals per wedstrijd tegen krijgt, gaat er iets niet goed en dan moet je op een zeker punt concessies doen. De nederlaag tegen SEV van vorige week (0-5, red.) was de druppel”, zo verklaarde assistent-trainer Kees van Tongeren de verdedigende spelopvatting.

UVS mocht het uitzoeken, terwijl het zelf dit seizoen ook liever reactievoetbal speelt, zo liet Arnold Overdijk na afloop weten. De ruimtes werden klein gemaakt en de thuisploeg kon slechts met moeite tot kansen komen. Rob van der Plaat was de eerste, maar hij stuitte op doelman Michael Verhoef. Feitelijk zat er meer venijn in de uitbraken van de nummer laatst. Vooral Bilal Karasahin stichtte gevaar met zijn snelheid en als handige dribbelaar.

Opvallend bij de formatie van Overdijk en Hans van Leeuwen was dat Joeri Onderwater van stal was gehaald en in de punt van de aanval speelde. ,,Joeri speelt zijn wedstrijden in het tweede, maar is altijd oproepbaar. Dat is lekker en bleek een goede keus. Hij kan goed omgaan met spelers als Michael de Roode die altijd op de grens van het toelaatbare spelen”, zo luidde de verklaring van Overdijk.

UVS werd af en toe ongeduldig bij pogingen om een gat te slaan in de muur, maar kreeg toch waar het naar zocht. Een hoekschop van Van der Plaat belandde plots voor de voeten van Bas Smit en hij verschalkte Verhoef. Het zou het startsein moeten zijn voor GHC om ook meer aanvalslust te krijgen, maar pas na rust werden de bezoekers brutaler en gingen ‘hogerop’ spelen.

Beide ploegen probeerden te steken, dit echter zonder al teveel overtuiging. GHC kwam in de slotfase wel dicht bij de gelijkmaker, maar Karasahin schoot voorlangs en Martijn van Leeuwen zag een inzet de lat schampen. Het bleef spannend en het duel werd minder vriendelijk. Al met al vermaakte de Leidse derby te weinig, ook al niet geholpen door de barre weersomstandigheden. Het verleidde een doorweekte UVS-supporter tot de uitspraak: ,,Een volgende keer, als het er nog van komt, blijf ik desnoods thuis.”

UVS-GHC 1-0 (1-0). 37. Smit 1-0. Scheidsrechter: Spaans. Toeschouwers: 150.

UVS: Van den Burg, Maaskant, Van Rest (46. Boogmans), Van Vliet, Hoogkamer, Van der Weijden, Mink, Smit, Van der Plaat (90.Jonk), Onderwater (73. Van der Voort), Scheffer.

GHC: Verhoef, Verhage, Narcisio, Escudero (73.Demirbas), De Roode, Mouchih, Faridi Blazquez, Van Leeuwen, Idrissi (88.Sap), Karpuz, Karasahin.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.