Balgstuw in Oude Wetering ligt dwars: vaarverkeer gestremd

Dit is de balgstuw in de IJsselmonding tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water. Dit exemplaar is veel groter dan die in de Oude Wetering, maar het principe is hetzelfde.
© Archieffoto ANP
Oude Wetering

De balgstuw in de Oude Wetering bij het gelijknamige dorp vertoont kuren. Het vaarverkeer is vandaag gestremd, omdat de stuw niet goed kan worden ingeklapt.

Een balgstuw is een zeldzaam type keersluis. Meestal zit het rubberen ding onder water. Als het waterpeil van het Braassemermeer erg hoog staat, blaast het Hoogheemraadschap Rijnland lucht en water in de balgstuw. Hierdoor overstroomt de ringvaart dan niet. In de zeldzame gevallen dat Rijnland de balgstuw inzet, steekt er een stuk rubber boven het oppervlak uit.

,,Dat opblazen kan nog steeds’’, zegt een woordvoerder van Rijnland. ,,Alleen het inklappen gaat moeilijk. Een deel blijft opgeblazen, waardoor de doorvaart nog maar 1,8 meter is in plaats van 2,8 meter. Om die reden konden boten er niet meer langs.’’

Dinsdag hebben provincie en het hoogheemraadschap daarom het vaarverkeer gestremd. Met een tijdelijke maatregel wordt de stuw dinsdagmiddag in het gareel gebracht.

Daarna moet Rijnland zich beraden op een permanente oplossing. Het is geen gevaar voor de veiligheid dat de balgstuw kuren vertoont. Hij kan namelijk nog wel opgeblazen worden als het nodig is. De woordvoerder voegt eraan toe dat de balgstuw een ’extra veiligheidsvoorziening’ is, en dus niet broodnodig om droge voeten te houden.

Meer nieuws uit Rijn en Veen

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.