Zjdoen krijgt eigen serie

Homunculus loxodontus, vorig jaar publiekstrekker bij de tentoonstelling Beelden in Leiden.© Archiefoto Hielco Kuipers

Laura Heerlien
Leiden

Je zou denken dat de Homunculus loxodontus-hype in Rusland na een paar maanden wel voorbij zou zijn, maar niets is minder waar. Kunstenaar Margriet van Breevoort heeft een deal gesloten met een Russisch mediabedrijf. Er komen knuffels en mokken van het sympathieke blobvis-achtige wezen en hij krijgt een eigen animatieserie.

Het kunstwerk, waarmee ze vorig jaar de publieksprijs van Beelden in Leiden won en dat inmiddels een plek heeft gekregen in het LUMC, is in Rusland een held. Mooi van lelijkheid, is de Homunculus loxodontus; met zijn grote lieve ogen, uitgezakte lijf en ontspannen houding. Dit aaibare gedrochtje hoeft nergens heen. De Russen ontdekten de creatie van Van Breevoort via social media. Ze omarmden het wezen, lieten hem met fotoshop overal figureren. Als Lenin bijvoorbeeld, op een schilderij van Valentin Serov, of als Poetin, tijdens een belangrijke vergadering. Homunculus loxodontus wacht geduldig op zijn salaris en is te zien op de brug die de Krim met het Russische vasteland moet verbinden. Van zijn fans kreeg hij de koosnaam ’zjdoen’: de wachtende.

Onlangs was Van Breevoort in Moskou. ,,Ik werd daar continu heen en weer gereden en wat me opviel was dat het verkeer steeds helemaal vast stond. Wachten tot je weer verder kunt: dat hoort gewoon bij de Russen. Ze herkennen zich in mijn beeld. Veel heb ik niet van de stad gezien overigens, het bezoek stond volgepland met interviews. Heel grappig, publiek wilde met me op de foto, ik moest handtekeningen uitdelen: ik was een soort vip.”

Ze sloot een lucratieve deal met het mediabedrijf. ,,Weet je, het is al moeilijk genoeg om als kunstenaar geld te verdienen, dus ik ben hier gewoon heel blij mee. Toch: Homunculus loxodontus voelt niet meer zozeer als mijn creatie. Het is een stripfiguurtje geworden. Maar goed, das ook juist leuk: dit werk is zijn eigen leven gaan leiden.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.