Aparte parkeerregeling voor leraren in de maak

Loman Leefmans l.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Er moet een apart en aangepast parkeervergunningstelsel komen voor leraren van Leidse middelbare scholen. Daarvoor pleit een groep docenten van het Stedelijk Gymnasium in een brief aan parkeerwethouder Robert Strijk (D66) en de gemeenteraad.

De wethouder is inmiddels naar aanleiding van de brief bij ’het gym’ op bezoek geweest om in ieder geval de parkeerproblemen voor de docenten op die school te regelen.

Op de vestiging aan de Fruinlaan krijgen meer leraren een zogeheten werknemersvergunning dan aanvankelijk door de gemeente was vastgesteld. En houders van zo’n verguning hoeven ook niet meer helemaal bij de Lammenschansweg te parkeren.

Mijl

De omgeving van de hoofdvestiging van het gymnasium aan de Fruinlaan valt sinds enkele weken onder het betaald parkeerregime dat de gemeente flink aan het uitbreiden is. Het leverde een handvol klachten op. Op de eerste plaats omdat de leraren die over zo’n nieuwe, benodigde werknemersvergunning beschikten, hun auto in de omgeving van station Lammenschans moesten neerzetten.

Dat is meer dan anderhalve kilometer verwijderd van het schoolgebouw. Dit terwijl er overdag ruim voldoende parkeerruimte is rond het pand. Voor docenten die niet goed ter been zijn of die zware lesmaterialen vervoeren, vormde de huidige regelgeving een beproeving.

Verder vroegen de leraren zich in de brief af waarom hun vergunning, die ze niet van het gymnasium krijgen vergoed, drie keer zo duur is als een parkeervergunning voor bewoners- of mantelzorgers. Ook was het volgens hen vreemd dat niet alle docenten die buiten de stad wonen voor een vergunning in aanmerking komen.

Auto

In de brief werd gevraagd om genoemde problemen op te lossen of de regeling aan te passen. De gymnasium-docenten voorspellen dat ook andere scholen in Leiden met het probleem te maken krijgen.

Want op andere onderwijsinstellingen komt eveneens een aanzienlijk deel van het personeel niet uit Leiden en dus meestal met de auto. Doordat in de Burgemeester- en Professorenwijk het betaald parkeren eerder is ingevoerd dan in veel andere Leidse buurten, heeft het gymnasium nu als eerste met het nieuwe systeem te maken.

Strijk heeft er nu voor gezorgd dat de leraren in de directe omgeving van de Fruinlaan mogen parkeren. Ook al voegt een woordvoerster daar direct aan toe dat de gemeente een beperkt aantal vergunningen per straat of wijk blijft uitgeven.

Of de lokale overheid ook wat aan de prijs gaat doen en of er voor scholen in bijvoorbeeld het Houtkwartier ook een aangepast regeling komt, dat is vooralsnog onbekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.