Met Djoser op reis naar de zonsverduistering

LEIDEN

Wie maandag in Noord-Amerika is kan getuige zijn van een totale zonsverduistering. Tal van Nederlanders zijn speciaal naar de VS gereisd om dit bijzondere verschijnsel te kunnen aanschouwen. Djoser uit Leiden is er een van.

Tijdens een zonsverduistering staat de maan tussen de zon en de aarde, waardoor het licht van de zon wordt tegengehouden. Zonsverduisteringen komen gemiddeld één keer per driehonderd jaar op dezelfde plaats voor. In Nederland pas weer in oktober 2135.

Dat jaar haalt niemand. Reisorganisaties hebben daarom speciale eclipsreizen aangeboden. Het Leidse Djoser: ,,We bieden deze reizen al jaren. Er zijn mensen die getuige willen zijn van zonsverduisteringen waar ook ter wereld", zegt een woordvoerster van Djoser. Deze fanatieke eclipsjagers zagen de zon al eerder tijdelijk verdwijnen in onder meer Rusland, Egypte, Kenia, Australië en Indonesië. ,,Zo kun je de zonsverduistering mooi combineren met een rondreis door die landen", zegt de woordvoerster.

Ook bij SNP Natuurreizen in Nijmegen was veel belangstelling voor de themareis rond de zonsverduistering. ,,De reis was snel volgeboekt. Het enthousiasme is groot", aldus een woordvoerder. De deelnemers van deze reis krijgen onderweg tekst en uitleg van wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Het traject van de eclips loopt dwars door Noord-Amerika van west naar oost, over de staten Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennessee en South Carolina.

Wie er niet bij is, hoeft niets te missen. Ruimtevaartorganisatie NASA zendt de zonsverduistering live uit. Vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd zijn de beelden te zien via de NASA-app (iOS en Android), de speciale Facebookpagina van de organisatie en YouTube. Verder geeft de Nederlandse populair-wetenschappelijke nieuwssite scientias.nl de beelden door.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.