Leiden 67ste in top 200 universiteiten

Wim Wegman
Leiden

De meeste Nederlandse universiteiten hebben terrein verloren in de mondiale top 200. Dat maakte het toonaangevende blad Times Higher Education magazine woensdag bekend. De ontwikkeling past in de trend dat Europese universiteiten worden bijgehaald en voorbijgestreefd door de Aziatische concurrenten. Leiden is weer de Nederlandse aanvoerder met de 67ste plaats. Vorig jaar was dat nog de 64ste plek.

Jaarlijks publiceert het magazine zijn zogenoemde World University Rankings, een mondiale top 200 van universiteiten. Nederland scoort traditioneel erg goed en ook dit jaar is dat niet anders: na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is Nederland het sterkst vertegenwoordigde land op de lijst met 12 universiteiten bij de beste 200 van de wereld. Alleen de Universiteit van Tilburg staat niet op de lijst.

Maar waar vorig jaar de Nederlandse academies nog stuk voor stuk terrein wonnen, leveren de meeste nu weer wat plekken op de ranglijst in. De hoogst geplaatste Nederlandse universiteit (Leiden) staat op de 67ste plek.

Volgens Karl Dittrich, voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU, is dat een hele prestatie en is streven naar een plek in de top 10 niet realistisch. „Als je net als Harvard echt wil pieken, dan zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen. Bovendien betekent het creëren van zo’n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet.”

„Times Higher Education bevestigt dat het Nederlands hoger onderwijs tot de wereldtop behoort. Dat is niet eenmalig of toevallig, Nederland staat daar al jaren”, liet minister Jet Bussemaker (Onderwijs) weten in een reactie. „Dit is iets om trots op te zijn maar tegelijkertijd geen reden om achterover te leunen. Er is altijd verbetering mogelijk. Onze universiteiten kunnen zich nog beter richten op waar ze goed in zijn.”

Overigens leveren de universiteiten in de meeste Europese landen wat plekjes in, terwijl Aziatische concurrenten de weg omhoog zijn ingeslagen. Lijstaanvoerder is overigens het Amerikaanse California Institute of Technology. Harvard (VS) en Oxford (VK) delen de tweede plaats. Wat betreft Nederland wordt lijstaanvoerder Leiden (67) gevolgd door Delft (69), Rotterdam (73), Utrecht (74), Wageningen (77), Amsterdam (83), Groningen (98), Maastricht (98), Eindhoven (106), Nijmegen (131), de VU Amsterdam (144) en Twente (170).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.