LD Politiek Live: Ontspoorde Leidse jongeren niet terug op rails

Binnert Glastra
Leiden

’Een stad die veilig is en voelt.’ Dat staat in het Integraal veiligheidsplan Leiden 2012-2015. Om dat te bereiken, moet er nog wel wat gebeuren. Zo bleek van de zomer al dat Leidenaren zich lang niet altijd zo veilig voelen. En twee weken geleden kwamen er schokkende cijfers bij: Leiden heeft meer dan het landelijk gemiddelde startende en hardnekkige minderjarige crimineeltjes.

Met 86 beginners en 49 volhouders scoort Leiden slecht: in beide gevallen (net geen of ruim) driekwart meer dan in andere Nederlandse steden. Prompt stelde het CDA vragen: wat nu?

Soft

Maar als het er dan zo mee is gesteld, zou je verwachten dat dan het college van burgemeester en wethouders ook in het nieuwe integrale veiligheidsplan, donderdag 31 oktober gepresenteerd, extra aandacht voor de aanwas van jonge dadertjes had ingeruimd. Dat plan bevat immers de ’speerpunten’ van het Leidse veiligheidsbeleid. Maar helaas, in de zes speerpunten geen aandacht voor ontspoorde of hardnekkig ontsporende jongeren. Wel voor huiselijk geweld, minder woninginbraken, overlast (door jongeren), veilige evenementen, bestuurlijke aandacht voor georganiseerde misdaad en rampen- en crisisbeheersing.

Zijn de jonge crimineeltjes nu vergeten of beschouwt het college ze slechts als overlastgevende hangjongeren? Mogelijk is het integraal veiligheidsplan niet de plek om ruimte in te ruimen voor ontspoorde jeugd. Toch rept datzelfde plan niet alleen over (de gebruikelijke) politie en het openbaar ministerie, maar ook over veiligheidspartners zoals hulpverlenende instanties en maatschappelijke organisaties. Zeg maar de softe kant van criminaliteitsbestrijding, waarover studie na studie aantoont dat preventie nog altijd beter en goedkoper is dan repressie. Die softe kant heeft naast een imagoprobleem ook bestuurlijk behoorlijk wat te verhapstukken.

Afschrikwekkend

Ga maar na. Jeugdwerk: zo goed als verdwenen. Jeugdhulpverlening: volop in transitie en eenderde tot de helft eraf. Activiteiten voor jongeren: als je jezelf kan vermaken in de speeltuin en je bent de buren niet tot last, prima. Anders wordt er hard opgetreden. Repressie, wegjagen, beboeten. Voor hardnekkige ettertjes werkt het optreden niet, voor beginnende crimineeltjes in Leiden is dat blijkbaar te weinig afschrikwekkend. En daar staan we dan, met ons goede gedrag. Wat moet en kan de gemeente doen aan de aanwas van jonge wetsovertreders die volharden in strafbaar gedrag?

Daarover spreken we woensdagavond, live om 20.00 uur op de site van het Leidsch Dagblad met Tomas Kok van Groep Kok en Maarten Buurman van Jeugd en Jongerenwerk Holland-Rijnland.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.