Jorrit Croon kijkt uit naar eerste eindtoernooi voor eigen publiek

Jorrit Croon op de Olympische Spelen van Rio in actie tegen Duitsland.

Jorrit Croon op de Olympische Spelen van Rio in actie tegen Duitsland.© Foto ANP/Koen Suyk

Hielke Biemond
Leiderdorp

Het gevoel van een eindtoernooi in eigen land kent Jorrit Croon (19) vooralsnog alleen als verkoper van hockey-artikelen, op het WK 2014 in Den Haag. Drie jaar later is de Leiderdorper een vaste waarde in het Nederlands elftal en wil hij voor eigen publiek in Amstelveen de Europese titel prolongeren. Morgen begint Oranje het toernooi tegen Spanje.

„Het is altijd bijzonder om op een toernooi te spelen”, zegt de creatieve aanvaller van hoofdklasser HGC. „Maar het geeft een extra dimensie als je duizenden mensen het volkslied hoort zingen. Als zij voor jou schreeuwen tijdens een wedstrijd. Teamgenoten die dat hebben meegemaakt, vertellen hoe bijzonder dat is.”

Hij omschrijft het als ’een nieuw hoogtepunt’ in een interlandcarrière die een ongebruikelijke opbouw kent: met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro als begin. Daar scoorde het toptalent op 17- en 18-jarige leeftijd. Sindsdien heeft bondscoach Max Caldas hem nooit meer gepasseerd.

In de aanloop naar het EK in het compleet vernieuwde Wagener stadion merkt Croon al duidelijk het verschil met zijn eerste Oranje-ervaringen op vreemde bodem. „Hockey is nog steeds niet zo’n heel grote sport, maar ik hoor nu van superveel mensen dat ze een keer komen kijken. Als ik in Brazilië of India speel, is dat toch wat lastiger.”

Op de tribune bij het WK in Den Haag voelde het nationale team voor hem nog als iets onbereikbaars, maar stelde hij zich wel voor hoe het moest zijn om op het veld te staan. „Zo groots en speciaal als toen gaat het niet worden, maar wel hartstikke gaaf”, denkt hij. „Dat al onze wedstrijden uitverkocht zijn, maakt het extra bijzonder. Dat is niet altijd zo bij hockey.”

Het duurde na zijn spectaculaire doorbraak op de Olympische Spelen enige tijd voordat hij in de Nederlandse competitie goed kon omgaan met zijn nieuwe status. De onbevangenheid is nu terug bij de man van de onnavolgbare solo’s. Als hij ’lekker kan hockeyen’, zoals vroeger om de hoek bij de lokale vereniging Alecto, is Croon op zijn best. Hij leeft niet naar een eindtoernooi toe vol zenuwen, maar vol goede zin. „Ik kijk er vooral naar uit om te beginnen”, klinkt het. „De voorbereiding is best lang geweest. We leven hier al de hele zomer naartoe.”

Geen overbodige luxe, want na een teleurstellende vierde plaats op de Olympische Spelen besloot bondscoach Max Caldas zijn speelwijze te veranderen. De omschakeling van mandekking naar zonedekking vergt volgens Croon flink wat oefening. In de halve finale van de World Hockey League in Londen was Oranje er succesvol mee, maar in de verloren ’uitzwaaiwedstrijd’ van zondag tegen India (3-4) bleek ook het risico. „Het blijft een lastig spelsysteem, dat valt of staat met onderlinge communicatie en vertrouwen in elkaar.”

De aanvallende middenvelder voelt zich vrijer in dit spelsysteem. Als zijn team de bal verovert, staat hij veel dichter bij het doel dan voorheen. Dat levert meer dreiging op dan toen hij de hele wedstrijd zijn directe tegenstander moest volgen. „Bij wijze van spreken tot hij ging pissen, en dan moest je weer tachtig meter de andere kant op. Dat kostte megaveel energie, terwijl het relatief weinig opleverde.”

Voor tribunes vol familieleden en vrienden is het Croon niet om een glansrol te doen. „Ik wil gewoon winnen hier. Dat mag ik wel zeggen, toch? Je bent topsporter of je bent het niet. Het belangrijkst is dat we met goed spel het EK gaan winnen. Als dat lukt, heeft iedereen daar een groot aandeel in.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.