'Zomer is voor druiven niet slecht'

Redacteur Rijn en Veen
Ter Aar

Er is veel geklaagd over de zomer, maar voor druiven is het weer niet slecht. Althans niet voor de druivensoorten die het in ons klimaat goed doen, zegt wijnboer Peter Verboom van wijngaard Naescas in Ter Aar. Voor een oogstverwachting is het nog te vroeg, maar tot nu toe krijgen de planten meer dan voldoende zon.

In een wijngaard is altijd wat te doen. Verboom heeft deze maandagmorgen een groepje vrijwilligers opgetrommeld om de wijnstruiken op orde te houden. De ranken zijn de afgelopen weken flink gegroeid en ze steken hoog boven de wijngaard uit. Toch kunnen vrijwilligers Kees en Gerke niet volstaan met de boel wat bij te snoeien. In het Nederlandse klimaat moeten wijnstruiken hoger zijn dan in het zondoorstoofde Zuid-Frankrijk. Anders vangen ze in ons koele klimaat niet genoeg zon. Het duo spreekt van een ’loofwand’, die 1,25 meter hoog moet zijn, gemeten vanaf het onderste trosje. Elke scheut moet bestaan uit één tros met daarboven acht blaadjes, of twee trossen met zestien blaadjes. De vrijwilligers halen alle extra bladeren en trossen weg. Daarnaast ’dieven’ ze: zijscheuten worden rigoureus van de ranken afgeknipt.

Door de druivenranken kort te houden, zorgen ze ervoor dat de mineralen uit de bodem zoveel mogelijk in de druiventrossen terecht komen. De combinatie van bodemstoffen, zon en regen geeft de druif, en later de wijn, zijn smaak. Het is het ’terroir Ter Aar’, zoals wijnbouwer Peter Verboom dat altijd met een lach noemt.

Snoeien helpt bij het concentreren van die smaak, zeggen Kees en Gerke. ,,Als er hier gasten komen, vragen zij altijd: ’wat is de opbrengst van deze wijngaard?’ Mijn antwoord is dan altijd: de helft. Dat klinkt misschien flauw, maar het wegknippen van trossen is belangrijk. Als een wijn waterig smaakt, weet je zeker dat de wijnbouwer zijn druiven niet sterk genoeg heeft gesnoeid. Het is menselijk om dat niet te doen, want ja: het lijkt zonde om een deel van je opbrengst weg te gooien. Maar het komt de smaak ten goede.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.