Leidse Stijl opent nieuwe werkruimte

Wethouder Roos van Gelderen neemt uit handen van Marijke en Boudewijn een mok in ontvangst

Binnert Glastra
Leiden

Stichting Leidse Stijl voor kunstenaars en creatieve ondernemers opende vrijdag de nieuwe expositie- en werkruimte aan de Sint Jorissteeg. De opening door Roos van Gelderen, wethouder van jeugd, zorg en welzijn, was tevens de aftrap van de Kunstroute.

Nadat het Cultureel Warenhuis aan de Breestraat eind vorig jaar stopte, behielden de kunstenaars, die daar hun waar verkochten, de geest om met elkaar door te gaan. ,,Allerlei soorten kunstenaars huurden in het pand van De Slegte een stukje winkel. Op een gegeven moment werd de drang om samen, met mensen uit verschillende stromingen iets op te zetten steeds groter’’, vertelt Wim Kuin, bedenker van de Leidse Stijl.

Uit die gedachte vloeide vorig jaar september de stichting voort. Vanwege het uitblijven van een locatie voor de creatievelingen, deed Leidse Stijl in het eerste jaar meer dienst als platform. ,,Een netwerk van kunstenaars en creatieve ondernemers, die elkaar opzoeken op het moment dat ze kansen zien’’, legt Kuin uit.

Oplossing

Gemiva-SVG Groep bood uitkomst. Gemiva ondersteunt in Zuid-Holland ruim 4500 mensen, die met een handicap, chronische ziekte of door een andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben.

De ondersteunende organisatie kon door een gebrek aan middelen de activiteiten op de locatie ’Kunst en Vliegwerk’ aan de Sint Jorissteeg niet voortzetten. Erica de Haas, projectmedewerker van Gemiva, vond dat zonde van de ruimte en benaderde verschillende kunstenaars in de regio. ,,Daaruit is uiteindelijk de samenwerking met Leidse Stijl geboren’’, vertelt De Haas.

Nu de groep kunstenaars het pand aan de Sint Jorissteeg is ingetrokken, kan Gemiva daar opnieuw beginnen met activiteiten voor cliënten. ,,In ruil voor het gebruik van het pand, verzorgen de kunstenaars workshops, helpen ze in de zorg en organiseren ze activiteiten’’, zegt De Haas. In het nieuw opgezette ’makerscafé’ gaat Leidse Stijl bijvoorbeeld breien met eenzame ouderen.

Kans

Beide organisaties willen echter onderstrepen dat de samenwerking slechts het begin van een maatschappelijk project is. ,,We zijn nog opzoek naar meerdere organisaties, die iets met ons kunnen doen. Met meerdere betrokken partijen is de kans groter dat we na het verlopen van het huurcontract in augustus 2016 nog iets kunnen regelen’’, aldus Kuin.

Vooralsnog is Kuin in ieder geval blij met dit nieuwe begin: ,,Dat we op een nieuwe locatie, met fantastische exposities, de kunstroute kunnen openen is al prachtig.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.