Ionica Smeets hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse wiskundige Ionica Smeets (35) is benoemd tot bijzonder hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. Smeets kreeg het afgelopen decennium landelijke bekendheid als 'wiskundemeisje', toen zij samen met mede-promovenda Jeanine Daems een weblog begon om wiskundige vraagstukken uit te leggen voor een groot publiek.

Het weblog leidde onder meer tot een column in de Volkskrant en tot drie boeken. Vorig jaar verscheen 'Het exacte verhaal. Wetenschapscommunicatie voor bèta's'. Smeets heeft een benoeming voor één dag per week en haar aanstelling is bepaald op vijf jaar.

Eén dag per week, dat klinkt niet als erg veel, maar Smeets ziet geen bezwaar. ,,Vijf jaar part time is één jaar full time en als je bedenkt wat je in een jaar kunt doen, dan is dat toch veel'', zegt ze. Bovendien wil ze ook buiten de universiteit actief blijven.

,,Ik ga door met mijn column in de Volkskrant en ik wil een tv-programma maken voor de VPRO'', zegt ze. ,,En o ja, ik heb ook nog twee kindjes.'' In de praktijk, verwacht ze, 'zullen zaken wel in elkaar overlopen'.

Rondjes maken

Smeets gaat aan de slag in de vakgroep Science Communication & Society, waar ook de in Leiden bekende hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek werkt. Ze is de week begonnen met 'rondjes maken' en kennis maken. Ideeën heeft ze genoeg, maar ze wil 'eerst eens meelopen'. Voor de langere termijn denkt ze aan een opleiding datajournalistiek.

,,Ik zie daarin veel toekomst. Met de opkomst van internet wordt nieuws jagen en primeurs scoren voor journalisten steeds moeilijker. Het verzamelen en analyseren van cijfers groeit uit tot een belangrijk specialisme. Bèta's zijn niet bang voor spreadsheets in Excel en ze zijn gewend om te programmeren.''

Smeets denkt ook na over het opzetten van een studententeam dat leuke lezingen gaat geven over wiskunde op scholen. ,,Ik krijg veel verzoeken om lezingen te geven en ik kan ze niet allemaal honoreren. Wat is leuker dan te zeggen: 'Ik kan niet, maar deze studenten heb ik speciaal voor jullie opgeleid'?''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.