Eberhard goes back to Rijnsburg

Eberhard van der Laan (midden) wordt geflankeerd door zijn jeugdvrienden Peter de Mooij (rechts) en Gerrit Ravensbergen. Foto Taco van der Eb

Eberhard van der Laan (midden) wordt geflankeerd door zijn jeugdvrienden Peter de Mooij (rechts) en Gerrit Ravensbergen. Foto Taco van der Eb

Dick van der Plas
Rijnsburg

Op het Amsterdamse stadhuis verklaarden ze hem voor gek. ’Je agenda laat dit helemaal niet toe.’ Maar de opening van de Flower Parade in zijn geboortedorp is voor Eberhard van der Laan ’een uitje’. Helemaal omdat dit jaar het thema van het bloemencorso ’Back to...’ is. To Rijnsburg, in zijn geval.

Geflankeerd door zijn vroegere buurjongen en boezemvriend Peter de Mooij scharrelt de burgemeester van Amsterdam tussen de versierde wagens in de aanvoerhal van FloraHolland. Aan zijn andere zijde loopt corsovoorzitter Gerrit Ravensbergen, die in de jaren zestig een paar huizen verderop aan het Rapenburg woonde. ,,Maar Gerrit was al wat ouder’’, zegt De Mooij. Hij en Eberhard schelen maar elf dagen. Ja, het waren mooie jongelingsjaren in Rijnsburg, maar wat ze samen allemaal uitvraten, hoeft niet in de krant, lacht De Mooij. Al zal het meeste inmiddels wel verjaard zijn.

Jeugdjaren

Hoewel hij als zoon van een huisarts ’de sukkel in het dorp was wiens vader niet werkte als kweker of handelaar’, heeft Van der Laan wel wat met bloemen. Hij verdiende zijn eerste rijksdaalders met een vakantiebaantje op een kwekerij, hielp met inpakken op de oude veiling Flora (’Ik kan het nog steeds’) en had als gesjeesde student in Brussel zelfs nog enige tijd een eigen bloemenlijntje. Dat zijn geboortedorp ooit zou fuseren met ’aartsvijand’ Katwijk was in de jeugdjaren van Van der Laan ondenkbaar.

De Amsterdamse burgervader heeft niet alleen wat met Rijnsburg, Rijnsburg heeft ook wat met Amsterdam, zo ging de Katwijkse burgemeester Jos Wienen terug in de historie. ,,Amsterdam staat bekend als de hoofdstad van de tolerantie. Maar toen het de wijsgeer Spinoza daar toch wat te heet onder de voeten werd, week hij uit naar Rijnsburg. Er is dus een gemeente die er qua tolerantie nog bovenuit steekt.’’

Gay Parade

Een beetje plagerig daagde Van der Laan zijn collega Wienen daarop uit om naast de Flower Parade dan ook maar een keer die typisch Amsterdamse Parade - de Gay Parade - naar Katwijk te halen.

De Amsterdamse burgemeester opende het corso met een andere beroemde ’zoon van Rijnsburg’, de zandtovenaar Gert van der Vijver.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.