Werfpop gaat mogelijk niet door als gemeente Leiden ecoglazen verplicht stelt

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Stichting Werfpop kan niet garanderen dat het gratis festival in de Leidse Hout in 2017 doorgaat als wethouder Robert Strijk (Cultuur) vasthoudt aan zijn wens om ecoglazen in te voeren.

Jeroen van der Lippe vreest voor baromzet, de kurk voor zijn begroting. ,,Ik wil niet het risico lopen met een enorm gat in de begroting achter te blijven.” Als het zo moet, dan maar niet.

Volgens Van der Lippe leiden ecoglazen tot hogere kosten voor de organisatie en drukte bij de tappunten waardoor ergernissen ontstaan en mogelijk zelfs ongelukken. Om de ecoglazen te kunnen spoelen, moeten er extra waterleidingen en riolering worden aangelegd, het spoelen kost ook tijd. Mensen haken af waardoor er verlies wordt geleden.

Bij grote concerten als Pinkpop en Lowlands is er volgens Van der Lippe omzetverlies door ecoglazen. ,,Maar dat wordt door organisator Mojo gecompenseerd door de toegangsprijzen.” Werfpop is een gratis festival en dat wil het ook blijven.

Van der Lippe twijfelde aan de duurzaamheidswinst. ,,Spoelen kost extra water en spoelmiddel, de bekers komende van verder, wat extra vrachtverkeer kost. ,,Wij zien weinig milieuwinst - en dat is het doel van de ecobeker.” Hij wil wel andere maatregelen nemen: zonnepanelen op de productiekeet, aggregaten minder lang en vaak aan, statiegeld op wegwerpbekers en bekers die afbreekbaar zijn. ,,Dat leverde in eerdere edities al tussen de 50 en 60 procent extra bekers bij het afval op.”

De grootste kosten zitten in het aanleggen van extra tappunten water en die neemt wethouder Strijk voor zijn rekening. Ook is er subsidie op de - duurdere - glazen. Het milieu-effect van het transport van de glazen vindt Strijk niet overtuigend: ,,Ook wegwerpglazen moeten worden gebracht en gehaald.” Hij vindt het een lastige afweging, maar neigt aan de verplichting vast te houden. ,,Het Rijk zet ook in op hergebruik”, hield hij de commissie voor.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.