Mogelijke komst pompstation bedreiging voor wielervereniging Swift

De Swifttent tijdens de Joop Zoetemelk Classic.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De Leidse wielervereniging Swift vreest voor het voortbestaan als er een benzinestation wordt gebouwd direct naast de accommodatie van de sportclub. ,,De continuïteit komt zeker in het gedrang’’, verwacht voorzitter Frans van Rijn.

Swift zit nu tot volle tevredenheid in een uithoek van Leiden. Het clubhuis is gevestigd aan de Willem van der Madeweg naast park De Bult, waar zowel een wielren- als een mountainbikeparcours is uitgezet. De verdiepte rijksweg A4, bedrijventerrein Roomburg en de gelijknamige nieuwbouwwijk zijn de andere buren.

De 99-jarige Leidse club voelt zich echter bedreigd, in de aanloop naar het eeuwfeest. De firma Margoed maakt, met toestemming van het stadsbestuur, plannen voor een stuk grond direct naast Swift, inclusief een substantieel deel van het parkeerterrein van de wielervereniging. ,,Daar zijn we natuurlijk tegen’’, aldus Van Rijn.

Margoed heeft een tankstation aan het begin van de Hoge Rijndijk, net buiten de binnenstad. Het bedrijf wil die pomp sluiten, slopen en er woningen voor in de plaats bouwen. Daar is de gemeente een groot voorstander van, want de vraag naar woningen in de stad is gigantisch. Maar Margoed wil dan wel ergens anders in oostelijk Leiden een nieuw tankstation bouwen. En volgens de gemeente is de Willem van der Madeweg, direct naast Swift, de meest uitgelezen plek daarvoor. Dat zou blijken uit een locatieonderzoek. De gemeente benadrukt wel dat de plannen nog in een voorbereidingsfase verkeren. Een definitief besluit is nog niet genomen.

De ontwikkelingen worden door leden en bestuur van Swift met argusogen gevolgd. ,,En we zijn ook wel in gesprek met de gemeente’’, aldus Van Rijn.

Toch is het standpunt van de wielervereniging duidelijk. Neem de Joop Zoetemelk Classic. Die toerrit met duizenden deelnemers is een hoogtepunt van het clubseizoen. ,,Voor de deelnemers zetten we dan altijd een grote tent op ons parkeerterrein. Dat zou onmogelijk worden’’, zegt Van Rijn.

En daar blijft het niet bij, vreest de voorzitter. ,,Ook veel andere activiteiten kunnen door het benzinestation niet doorgaan.’’

Komend najaar wordt duidelijk of de gemeente het plan aan de Willem van der Madeweg doorzet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.