Leiden mist rust en ruimte

© Archieffoto: Jordy Kortekaas
Leiden/regio

Leiden heeft uitmuntende voorzieningen, maar op het punt van rust, ruimte en leefbaarheid behoort de stad tot de slechtst scorende gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van opinieweekblad Elsevier, waarin Wassenaar, Oegstgeest en Voorschoten naar voren komen als plaatsen waar het bijzonder goed wonen is.

Het onderzoek is een aaneenschakeling van vergelijkingen, beoordelingen en ranglijstjes.

Die monden samen uit in een totaallijst waarin de beste gemeenten van het land boven komen drijven. Bij dat eindoordeel staan bij de eerste vijftig, behalve de drie eerder genoemde plaatsen, ook Teylingen, Lisse, Noordwijk, Zoeterwoude en Leiderdorp.

Leiden presteert zeer wisselend. Als het om voorzieningen gaat zoals winkels, onderwijs, vrije tijd en bereikbaarheid, behoort de stad tot de top van Nederland, met een zevende positie.

Maar op het lijstje dat gaat over misdaad, (verkeers)veiligheid, saamhorigheid en bevolkingsdichtheid, zijn er maar acht van de bijna 400 gemeenten in het land die nóg slechter voor de dag komen.

Opvallend is ook dat als het gaat om historie en recreatie (strand, water en natuur in de omgeving) Leiden niet verder komt dan een 152ste stek. De Leidse arbeidsmarkt is wat kracht betreft de 65ste van Nederland, en die klassering is in het recente verleden behoorlijk veel lager geweest.

Oegstgeest doet het niet alleen in Elsevier goed, het is volgens een onderzoek van de Wageningse universiteit ook de meest groene gemeente van de hele regio.

Daar moet wel een aantekening bij worden gemaakt. Zoeterwoude, Kaag en Braassem en de bollengemeenten hebben met hun polders en velden een veel groter groenoppervlak dan Oegstgeest, maar het satellietonderzoek richt zich specifiek op begroeiing in de bebouwde kom. Volgens die richtlijn zijn Wassenaar, Oegstgeest en Voorschoten veruit de groenste gemeenten in de regio.

Leiden en de bollenplaatsen scoren op de landelijke lijst dan juist slecht, rond de 350ste plek. Katwijk sluit de regionale rij als het gaat om groen in de straten, met een 385ste stek.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.