Verpats een fiets voor ov

Verpats een elektrische fiets, incasseer 1600 euro en het ov is een jaar lang geen probleem meer.

Verpats een elektrische fiets, incasseer 1600 euro en het ov is een jaar lang geen probleem meer. © Ronald Hissink

Wilfred Simons
Leiden

Geen OV-studentenkaart meer in de spits? Drie studenten Chinees en Politieke Wetenschappen, die voor de UB aan de Witte Singel in Leiden een sigaretje roken, weten wel een oplossing.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil studenten tijdens de spits uit de trein weren. Zij stelt echter óók voor om ze tegen een schijntje uit te rusten met een elektrische fiets. In Zwolle experimenteert het Deltion College hier al mee. Studenten betalen tien procent van de kostprijs, de school de rest.

Aha, zeggen de studenten met pretoogjes, dat opent perspectieven! ,,Stel’’, rekent één van hen, voor, zo’n fiets kost 2000 euro. Je betaalt tien procent. Je verkoopt hem op Marktplaats voor 1800 euro. Dan heb je 1600 euro, daarvan kun je makkelijk een jaar reizen tussen Leiden en Amsterdam. Probleem opgelost. Klaar!’’

Nekslag

Voorzitter Freek Carstens van de Leidse Studenten Belangenorganisatie moet lachen om deze creatieve oplossing. Maar als de lach van zijn gezicht is verdwenen, noemt hij de bezuiniging op de OV-studentenkaart ’de nekslag voor studenten’.

,,Studeren is namelijk heel duur. Kamers, collegegeld en boeken kosten veel geld en met het leenstelsel bouwen studenten gemakkelijk 20.000 à 30.000 euro schuld op.’’ Zijn vrees is dat ’hoe duurder studeren wordt, hoe minder mensen het doen’.

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor Statistiek bekend dat afgelopen half jaar een kwart minder eerstejaars op kamers is gegaan dan het jaar daarvoor. Om zo min mogelijk kosten te maken, blijven studenten liever thuis wonen.

,,Als minister Bussemaker ook nog bezuinigt op de OV-studentenkaart, kunnen scholieren niet meer vrij kiezen waar zij willen studeren’’, vreest Carstens. ,,Dat lijkt me onbestaanbaar in een kenniseconomie.’’

Leslokalen

De universiteit en de hogeschool zijn de afgelopen jaren gegroeid naar zo’n 30.000 studenten. Maar het aantal leslokalen is niet meegegroeid, merken de studenten voor de UB op. ,,Wij moesten tentamen doen in het Holiday In-hotel omdat er op de universiteit geen ruimte was’’, zegt één van hen. Ze denken niet dat het College van Bestuur de colleges na 10 uur wil laten beginnen. ,,De universiteit heeft dat extra uur hard nodig.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.