Boerenbedrijven ’op slot’

Erna Straatsmae.straatsma@hollandmediacombinatie.nl
Alphen aan den Rijn

Agrarische bedrijven ten zuiden van de Hoogeveenseweg in Benthuizen krijgen geen toestemming meer voor uitbreiding. De gemeente Alphen aan den Rijn wil het gebied gebruiken voor uitbreiding van het Bentwoud.

Dat blijkt uit de notitie ’Aanpak randen Bentwoud’, die voortborduurt op het provinciale plan ’Bentwoud groeit verder’.

De gemeente en de provincie streven naar een ’organische’ uitbreiding van de groene long ten zuiden van Hazerswoude-Dorp. De randen van het huidige natuur- en recreatiegebied lenen zich volgens Alphen aan den Rijn goed voor een nieuwe ’levendige’ recreatiezone met bijvoorbeeld minicampings en kleinschalige horeca.

Boeren en tuinders zitten nog niet te springen om het ontplooien van nieuwe nevenactiviteiten, zo blijkt uit een gemeentelijke inventarisatie. De meeste bedrijven willen hun huidige activiteiten continueren. Sommige ondernemers hebben zelfs uitbreidingsplannen. Een enkel bedrijf staat te koop.

Van twaalf door de gemeente bezochte bedrijven, denken drie aan een nieuwe toekomst in de recreatie.

Door agrarische bedrijven ’op slot’ te zetten, hoopt Alphen ondernemers te ’verleiden’ tot nieuwe toekomst met recreatieve bronnen van inkomsten.

Boeren en tuinders die willen uitbreiden, moeten op zoek naar een andere locatie. Wie met recreatieve plannen komt, krijgt alle medewerking van de gemeente.

Woonhuizen hoeven niet weg, stelt de gemeente. Ze worden als ’passend’ beschouwd.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.