Postzegelvellen van Naturalis en Voorlinden

1/2
Leiden

PostNL komt met twee postzegelvellen waarin twee musea in de Leidse regio centraal staan: Naturalis Biodiversity Center in Leiden en Museum Voorlinden in Wassenaar. De tien postzegels ’Leven in de Noordzee’ komen maandag uit, de zegels met kunstwerken van Museum Voorlinden volgende week.

Jaarlijks maakt PostNL een serie van twaalf tot veertien bijzondere postzegels waarmee het bedrijf maatschappelijk relevante thema’s wil benadrukken.

Belangrijke Nederlandse musea zitten daar elk jaar wel tussen, maar regelmatig, zegt woordvoerder Joost Reynierse, kiest PostNL ook wel andere onderwerpen.

Zo komen dit jaar ’Nederlandse lekkernijen’, ’Mooi Nederland’ en ’150 jaar Rode Kruis’ aan de orde. Een groot succes was in september vorig jaar een serie postzegels met fotomodel Doutzen Kroes. Vooral ouderen versturen tegenwoordig nog post. ,,Met deze postzegels wilden we een jonger publiek aanspreken.’’

PostNL en Naturalis kozen samen voor ’Leven in de Noordzee’ als thema. De afbeeldingen zijn gemaakt door vier wetenschappelijke illustratoren van Naturalis en tonen onder meer een jan-van-gent, een rode poon, blaas- en knoopwier en strandschelpen.

Postzegelvellen van Naturalis en Voorlinden

De afbeeldingen worden daadwerkelijk gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek, legt illustrator Esmée Winkel uit. Anders dan een foto, is een tekening volgens haar ’een totaal van vele momenten’.

Het vel met Museum Voorlinden als onderwerp is gemaakt door grafisch ontwerper Gerard Hadders. Te zien zijn onder meer kunstwerken uit het museum, natuurfoto’s en wolkenlucht.

Dit laatste is een verwijzing naar het kunstwerk Skyspace van James Turrell, dat een belangrijke plek in het museum heeft.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.